Tūrisms un atpūta

Lauku ceļotājs laiž klajā Latvijas nacionālo parku tūrisma ceļvedi

Asnāte Ziemele, Lauku ceļotājs
29.11.2011

Latvijas lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs” laiž klajā Latvijas nacionālo parku tūrisma ceļvedi. Pirmo reizi vienā izdevumā apkopota ceļotājiem praktiski noderīga informācija par visiem četriem Latvijas nacionālajiem parkiem: Gaujas, Slīteres, Ķemeru un Rāznas.

Ceļvedis ir veidots kā praktisks padomdevējs un izziņas avots, kas jāņem līdzi ceļojuma laikā. Par katru parku:

· doti ieteikumi, kā tur nokļūt un kā labāk apceļot, arī īss apraksts – kāpēc parks izveidots un kādas dabas vērtības tas sargā.

· Nozīmīgākās dabas un kultūrvēsturiskās vērtības īsi raksturotas ar mūsdienās tapušiem un vēsturiskiem fotoattēliem.

· Interesantākās apskates vietas ar numuriem apzīmētas kartē, kur norādītas arī GPS koordinātas.

· Pie kartes arī naktsmītņu un citu pakalpojumu kontaktinformācija. Katrā parkā raksturoti vairāki ceļojumu maršruti kājām, ar velosipēdu, laivu vai slēpēm. Arī autobraucēji nav aizmirsti. Visus maršrutus „Lauku ceļotājs” ir izmēģinājis dabā, un to apraksti bez maksas lejuplādējami www.tures.celotajs.lv .

· Atsevišķa sadaļa „Ko vēl var darīt?” un regulāri notiekošo pasākumu saraksts iesaka, kā interesanti pavadīt brīvdienas katrā nacionālajā parkā.

· Ceļvedī arī nacionālajos parkos novērojamo augu saraksts un fotoattēli. Katrā nacionālajā parkā izceltas tā „pērles”. Dažas no tām: Slīterē - putnu un zvēru vērošana kopā ar profesionāliem dabas gidiem, Kurzemes sklandraušu garša Ūšu sētā, Ķemeros – slēpošana pa aizsalušajiem Ķemeru purviem ziemā, sēņu iepazīšana Lustūžkalna apkaimē, sikspārņu naktis, Gaujā – Līgatnes dabas takas, slēpošana un laivošana, vēstures piedzīvojumi padomju laika pazemes bunkuros vai Livonijas laika ēdiena baudīšana un ieroču izmēģināšana, Rāznā – laivu brauciens pa salām bagāto Ežezeru, vizināšanās trijjūgā Rudo kumeļu pauguros un Latgales garšīgie ēdieni Andrupenes lauku sētā.

Ceļveža e-versiju iespējams apskatīt „Lauku ceļotāja” mājas lapas www.celotajs.lv sadaļā „Publikācijas” http://www.celotajs.lv/p/ebook/LatvianNpGuide2011?lang=lv .

Ar šo ceļvedi gribam parādīt, ka nacionālie parki ne tikai sargā dabu ar dažādiem ierobežojumiem, bet ir draudzīgi un atvērti apmeklētājiem kā vislabākās brīvdienu pavadīšanas vietas. Kas, savukārt, ir iemesls gan pašiem apmeklētājiem, gan parku iedzīvotājiem, uzņēmējiem, pašvaldībām un dabas aizsardzības iestādēm - visiem kopā - rūpēties par šo Latvijas skaistāko vietu saudzēšanu un saglabāšanu.

Ceļveža autors Juris Smaļinskis par jauno izdevumu un tā tapšanu stāstīs 8. decembrī, Vides un Reģionālās Attīstības ministrijā, noslēdzot publisko diskusiju - semināru par tūrisma attīstību Slīteres nacionālajā parkā. Esat aicināti pieteikties http://www.celotajs.lv/news/item/view/115- būs garšīga kafijas pauze.

Projekts Daļēji finansēts ar Eiropas Savienības (Eiropas reģionālā attīstības fonda un Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta) atbalstu.

Lauku ceļotājs

x

Paroles atgadināšana