Tūrisms un atpūta

Diskutē par apmeklētājiem atvērtām ražojošām lauku saimniecībām Latvijā un atver ceļvedi „Lauku labumi”

Ilze Vabole, AgroPols
27.02.2014

Ceturtdien, 27. februārī, Zemkopības ministrijā notika Latvijas Lauku tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” organizētā diskusija „Apmeklētājam atvērta ražojoša saimniecība – ieguvums tūristam un ražotājam” un tikko izdotā ceļveža „Lauku labumi” atvēršana, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Diskusijas dalībnieki apsprieda lauksaimnieciskās ražošanas un tūrisma mijiedarbību, savstarpējās sadarbības iespēju paplašināšanu, pievienoto vērtību, riskus un citus aktuālus jautājumus.

 „Mūsu ražojošajām lauku saimniecībām ir jāizmanto cilvēku dabiskā ziņkāre – pagaršot, pamēģināt, iepazīt, piedalīties. Patērētāji uzticamas tam, ko pazīst. Lauku saimniecību atvērtība apmeklētājiem ir nozīmīgs mārketings instruments, pašreklāmas aktivitāte. Apmeklētāju uzticības iemantošana ražotnei dod iespējas pārdot vairāk savas produkcijas. Būtiskākais ieguvums – tie ļaudis, kas saimniecību ir apmeklējuši, kļūst par tās vēstniekiem, jo pēc apmeklējuma noteikti citiem cilvēkiem stāsta, cik laba saimniecība ir apmeklēta, cik labus pārtikas produktus tā ražo, cik skaistā vietā atrodas un cik jauki ir tās saimnieki,” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrs arī uzsvēra, ka gadījumā, ja ražotājs vēlas atvērt savu saimniecību apmeklētājiem, noteikti ir nepieciešams iekļauties reģiona, novada, pagasta tūrisma aktivitātēs. „Te liela nozīme ir atbalstam no tūrisma nozares kolēģu puses, pirmkārt, iedrošināt lauku saimniecības kļūt atvērtām tūristiem, izskaidrojot priekšrocības un ieguvumus, otrkārt, iekļaut tās vietējās tūrisma infrastruktūras maršrutos,” paskaidroja Jānis Dūklavs.

Pasākumā piedalījās ražojošo un tūrisma lauku saimniecību pārstāvji, pašvaldību un nevalstisko organizāciju speciālisti, kā arī Zemkopības ministrijas eksperti. Ražojošās lauku saimniecības pārstāvēja maizes cepēji, biškopji, gaļas lopkopji, dārzeņkopji un dārzkopji, piena lopkopji, siera ražotāji, zivju kūpinātāji un zvejnieki, alus darītāji un vīna ražotāji.

Par ceļvedi „Lauku labumi”

Ceļvedis, kurā atrodama informācija par 283 ražojošām saimniecībām, kas uzņem apmeklētājus, piedāvā iegādāties savus ražojumus un iepazīstina ar to tapšanas procesu. Saimniecības iedalītas 13 kategorijās: dzīvnieki un putni; bites; sēnes; amatnieki; dārzi un stādi; ogas, augļi, dārzeņi, graudaugi; zivis, makšķerēšana, zvejošana; lauku gardumi; dzērieni; krodziņi; pirtis; ārstniecības augi un tējas; piemājas saimniecības.

E-versija: šeit.

Pieejams latviešu un krievu valodās.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana