Tūrisms un atpūta

"Lauku ceļotājs": Latvijā sācies mājražotāju pieauguma bums

Laura Liepiņa, Nac.ag. LETA
09.07.2014

Latvijā pēdējos gados sācies īsts mājražotāju pieauguma bums, kas saistīts ar atvieglotajām Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un citām prasībām nelielas ražotnes izveidošanai. Šogad pirmo reizi 130 šādās saimniecībās tika rīkotas atvērtās dienas, kurās uzņēma apmeklētājus ar īpašu programmu un cenu atlaidēm, biznesa portālam "Nozare.lv" intervijā pastāstīja asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Atvieglotos noteikumus krīzes gados izstrādājusi Zemkopības ministrija (ZM), kā dēļ strauji sācis augt mājražotāju skaits, kas joprojām turpinās. Nelielās saimniecības ar savu produkciju kļūst arvien pieprasītākas tūristu vidū, jo, kā norāda Ziemele, viss, kas saistās ar degustēšanu, ir īpaši iecienīts, pēdējos gados cilvēki vēlas arī iegādāties ekoloģisku pārtiku un citas dabīgas lietas.

Atvērtajās durvju dienās šādas saimniecības apmeklējuši aptuveni 3000-4000 viesu. Kā norāda Ziemele, pirmajai reizei šādas skaitlis ir labs, jo rīdziniekus un citu pilsētu iedzīvotājus nav tik viegli aizsniegt.

Daudzi šādi mājražotāji pēdējos gados ir veiksmīgi paplašinājušies, tādēļ patlaban ZM darba grupa, kurā iesaistījies arī "Lauku ceļotājs", strādā pie jomas sakārtošanas, lai precīzāk definētu mājražotāja statusu un noteiktu, no kāda apgrozījuma un produkcijas daudzuma tam jākļūst par atzītu ražotāju.

Kā ziņots, "Lauku ceļotājs" un citi nozares speciālisti ar Zemkopības ministrijas (ZM) atbalstu patlaban izstrādā arī likumprojektu, lai ļautu mājražotājiem savu produkciju nodot trešajiem tirgotājiem un izplatīt ārpus saimniecības.

Topošie noteikumi paredz, ka trešajam tirgotājam nododamais produkcijas apmērs varētu būt 35% no gadā saražotā.

Plānots, ka sagatavotos noteikumus rudenī varētu nodot Saeimai, kā arī Eiropas Savienības (ES) institūcijām apstiprināšanai.

Asociācija "Lauku ceļotājs" patlaban apvieno aptuveni 350 biedru. Jau vairākus gadus asociācija ir atvērta ne tikai naktsmītnēm un ar to saistītiem biznesiem, bet jebkuram lauku uzņēmējam, kurš nodarbojas ar tūrismu laukos un uzņem apmeklētājus, tostarp ražotājiem, amatniekiem un citiem. Asociācija izdevusi aptuveni 50 dažāda veida ar tūrismu saistītus bukletus.

Visu interviju ar Ziemeli var lasīt aģentūras LETA sadaļā LETA+ (http://www.leta.lv/plus/133529FB-6965-39EC-4B89-2B80DC780000/) un biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas" (http://nozare.lv/comments/item/133529FB-6965-39EC-4B89-2B80DC780000/).

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana