Tūrisms un atpūta

22.maijs - Starptautiskā bioloģiskās daudzveidības diena

Inese Pabērza, Dabas aizsardzības pārvalde
18.05.2015

Ik gadu 22.maijā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā bioloģiskās daudzveidības diena. Tā saistīta ar 1992. gadā pieņemto Riodežaneiro konvenciju "Par bioloģisko daudzveidību", ar kuru dalībvalstis apņēmušās aizsargāt un ilgtspējīgi izmantot bioloģisko daudzveidību un dalīties ar pieredzi un tehnoloģijām tās aizsardzībā un izmantošanā. Latvija Riodežaneiro konvenciju ratificēja 1995. gadā. Bioloģiskās daudzveidības diena šogad veltīta ilgtspējīgai attīstībai.

Lai atzīmētu šo dienu, Dabas aizsardzības iestāde, kas ir vadošā valsts pārvaldes iestāde Latvijā dabas aizsardzībā un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, Latvijas reģionos 22. maijā organizēs vairākus pasākumus.

VIDZEMES REĢIONS

Vidzemes reģionā, lai atzīmētu Bioloģiskās daudzveidības dienu, piektdien, 22.maijā tiks organizēti vairāki pasākumi dažādām mērķauditorijām.

Plkst. 10:00 Līgatnes novada vidusskolēni dabas izglītības centrā "Vecupītes" (Kocēnu novadā) piedalīsies vides izziņas nodarbībā par bioloģisko daudzveidību Gaujas nacionālajā parkā.

Plkst. 15:00 Salacgrīvā dabas izglītības centra "Ziemeļvidzeme" (Salacgrīvas novadā) speciālisti vadīs Bioloģiskās daudzveidības dienai veltītu nodarbību "Daudzveidība ūdenī" Plostnieku svētku dalībniekiem. Savukārt plkst.18:00 Salacgrīvas novada Svētciema bibliotēkā notiks izglītojoša nodarbība ikvienam interesentam par bioloģisko daudzveidības tēmu, vairāk apskatot augus, to nozīmi un pielāgotību dažādiem apstākļiem, īpaši aizsargājamie augi tai skaitā. To vadīs dabas izglītības centra "Ziemeļvidzeme" speciālisti.

LATGALE REĢIONĀ

Piektdien, 22.maijā, plkst. 10:00 sāksies Bioloģiskās daudzveidības dienas pasākumi Rāznas nacionālajā parkā - Jaunstrūžānu pamatskolas skolēni dosies dabas izziņas pārgājienā Lipušku apkārtnē un aplūkos ekspozīciju „Iepazīsti un sajūti Rāznas nacionālo parku" dabas izglītības centrā, savukārt Kaunatas vidusskolas 3.-4. klašu skolēni dosies pārgājienā ar uzdevumiem un kustību rotaļām par bioloģisko daudzveidību.

Tāpat Bioloģiskās daudzveidības dienas ietvaros plkst. 10:00 sāksies biotopa kopšanas talka pļavas daudzveidības uzturēšanai Lielajā Lāča salā Ežezerā Dagdas novadā.

PIERĪGAS REĢIONS

Ķemeru nacionālajā parkā Bioloģiskās daudzveidības diena tiks atzīmēta vienlaikus ar Eiropas dabas un nacionālo parku dienu. Pasākumi tiks organizēti sestdien, 23.maijā. Plkst.10:30 no Smārdes stacijas interesenti aicināti doties pārgājienā, lai iepazītu mežus un pakalnus un to glabātos vēstures noslēpumus. Pasākumu vadīs Olaines Vēstures un kara muzeja speciālists Māris Ribickis. Pārgājiens notiks Smārdes un Valguma ezera pusē, tā plānotais garums - ~ 25 km, ilgums - ~ 3-4h. Pārvietošanās paredzēta gan pa asfaltētiem ceļiem, gan nelieliem meža celiņiem/takām bez jebkāda seguma. Maršrutā iekļauts arī Ķemeru nacionālā parka augstākais punkts - Lustūžkalns. Pārgājiena noslēgumā paredzēts kopīgs pikniks ar ugunskuru atpūtas vietā "Ezermalas" Valguma ezera krastā. Līdzi jāņem ūdens dzeršanai, uzkodas piknikam, atbilstošs apģērbs, labs garastāvoklis un vēlme uzzināt ko jaunu.

Savukārt dabas izglītības centrā "Meža māja" sestdien, 23.maijā, no plkst. 11:00 līdz plkst. 15:00 būs iespēja uzzināt ko vairāk par Latvijas nacionālajiem parkiem un to piedāvājumu, kā arī ar interesantu spēļu palīdzību mēģināt noskaidrot, cik tad īsti vērtīgas ir dažādas dabas bagātības.

Piedalīšanās pasākumos ir bez maksas, taču aicinām iepriekš pieteikties, zvanot: 26577265 (Ieva).

Dabas aizsardzības pārvalde

x

Paroles atgadināšana