Citi biznesi

Pieaug pieprasījums pēc veselīgas pārtikas aparātiem skolās

Ivo Urbanovičs, GoFood
08.11.2009

Pieaug pieprasījums pēc veselīgas pārtikas aparātiem skolās

Šonedēļ vairākās Rīgas skolās svinīgi uzstādīja veselīgas pārtikas pašapkalpošanās aparātus. Pārtikas aparāti, kuros tirgos Latvijā pazīstamos "Danone" jogurtus "Actimel" un "Activia", biezpiena sieriņu "Danonki" un "Danio", "GoFood" svaigos kraukšķīgos burkānus, kā arī šķiedrvielām bagātos Rīgas Dzirnavnieka graudaugu batoniņus AXA "Active & Fit" strauji kļūst arvien populārāki. Vēl pirms mēneša tika atklāts pirmais skolēnu veselīgas pārtikas aparāts Latvijā.


Projekta iniciatori SIA "GoFood" atklāj, ka pēc pirmā pārtikas aparāta uzstādīšanas Rīgas Teikas vidusskolā, interesi izrādījušas arī vairāku reģionālo skolu pašvaldības vai skolu vadība. Šonedēļ veselīgas pārtikas aparātu atklāja vairākās Rīgas skolās: Āgenskalna valsts ģimnāzijā, Rīgas 40. vidusskolā, kā arī Berģu pamatskolā. Tuvākā gada laikā aparātu skaits skolās būtiski palielināsies. Šobrīd noris sarunas par veselīgas pārtikas aparātu uzstādīšanu arī citās Rīgas skolās, kas aktīvi izrādījušas interesi, perspektīvā arī reģionālajās skolās.


Pārtikas aparāta dizains un nosaukums katrā skolā ir atšķirīgs, jo ikvienā iesaistītajā skolā skolēni paši veido tā dizainu un nosaukumu. Pirms aparāta uzstādīšanas skolās notiek zīmējumu un ideju konkurss, sniedzot iespēju skolēniem pašiem veidot savu aparātu ar tā īpašo identitāti. Piemēram, Teikas vidusskolas skolēni ik dienas tiekas ar "Vitamīnvēderu", ko rotā pašu skolēnu veidoti zīmējumi un dzejoļi. Ļaujot bērniem pašiem veidot savu produktu aparāta dizainu, projekta realizētāju "GoFood", "Danone" un" Rīgas Dzirnavnieka" mērķis ir aktīva skolēnu līdzdarbošanās un atraktīva izglītošanās par veselīgu uzturu un dzīvesveidu. Dietologs Andris Brēmanis uzsvēra, ka mūsdienās vecāki, iespējams, steigas un aizņemtības dēļ nereti savai un līdz ar to arī bērna ēdienkartei nepievērš tik lielu uzmanību, kā būtu nepieciešams. Ģimene un skolas vide veido bērna, skolēna ēšanas paradumus. Šajā gadījumā skola varētu būt tā vieta, kur piedāvāt garšīgas, bet veselīgākas ēdienu izvēles iespējas, lai samazinātu kalorijām pārbagāto gatavo produktu patēriņu.


Pēc Veselības ministrijas sniegtajiem datiem "Sabiedrības veselības aģentūra" 2008. gadā veikusi pētījumu, kas atspoguļo Rīgas pirmo klašu skolēnu svara īpatnības. Atklājās, ka Rīgā 33 % pirmās klases zēnu un 20 % meiteņu ir liekā ķermeņa masa, tai skaitā aptaukošanās. Šis pētījums arīdzan uzrādīja tendenci, ka Rīgas un lielo pilsētu skolu skolēniem ir lielākas iespējas iegādāties kalorijām bagātus produktus skolu kafejnīcās un veikalos. Lauku skolās svaigi augļi vai dārzeņi ir pieejamāki. Mazkustīgs dzīvesveids, skolās tik viegli nopērkama organismam neveselīga, kalorijām pārbagāta pārtika, skolēnu vājās zināšanas par veselīgu uzturu, nedrošs ceļš no skolēnu mājām līdz skolai (to bērns viens pats nevar mērot nedz ar kājām, nedz velosipēdu) - galvenie iemesli, kādēļ pirmklasnieku vidū ir tik daudz aptaukojušos bērnu, liecina SVA pētījuma dati.

GoFood

x

Paroles atgadināšana