Citi biznesi

Četru gadu laikā Latvijas upēs ielaidīs miljonu strauta foreļu mazuļu

Ivars Motivāns, Leta
10.06.2011

Lai atjaunotu strauta foreļu populāciju, būvfirmas SIA "Skonto būve" iniciētā un biedrības "Mēs-Zivīm" izpildītā projekta "Miljons foreļu atgriešanās" ietvaros Latvijas upēs tiks ielaists miljons strauta foreļu mazuļu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja projekta pārstāve Anna Blaua.

Pirmie 50 000 strauta foreļu mazuļu ielaisti 9. jūnijā Ogres upē, savukārt līdz jūnija beigām tiks ielaisti vēl 200 000, sacīja Blaua.

"Vēl pagājušā gadsimta sākumā strauta forele bija plaši izplatīta visā Latvijas teritorijā, savukārt tagad strauta forele makšķernieku lomos ir reti un sastopama vairs tikai ap 200 upēs. Neskatoties uz to, strauta forele nav Latvijas īpaši aizsargājamo zivju sarakstā, arī valsts atbalsta programmas to populācijas atjaunošanai līdz šim nebija, tāpēc nolēmām nākt ar privātu iniciatīvu un četru gadu laikā Latvijas upēs ielaist miljons strauta foreļu mazuļu. Pateicoties vides ekspertu, zinātnieku un audzētāju atbalstam un konsultācijām, šogad Latvijas upēs varam ielaist pirmos 250 000 strauta foreļu mazuļu," skaidroja "Skonto būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis.

Projekta "Miljons foreļu atgriešanās" ietvaros četru gadu laikā Latvijas upēs tiks ielaisti miljons strauta foreļu mazuļu - katru gadu pa 250 000, sacīja Blaua.

"Biedrības "Mēs-Zivīm" galvenie darbības mērķi ir zivju resursu aizsardzība un to papildināšana. Par zivju resursu papildināšanu rūpējamies dažādos veidos, gan izlaižot ūdenstilpnēs zivju mazuļus, gan izvietojot ūdenstilpnēs mākslīgās nārsta ligzdas. Atšķirībā no mūsu iepriekš veiktajām zivju mazuļu papildināšanas aktivitātēm, šis projekts būs plašs, un tajā tiks iekļauti gandrīz visi lielākie upju baseini Latvijā. Zivju resursu papildināšana ir tikai pats sākums, jo turpmāk sekos šo zivju sargāšana vairāku gadu garumā. Ceram rast domubiedrus un atbalstītājus zivju resursu aizsardzībā," sacīja biedrības "Mēs-Zivīm" valdes priekšsēdētājs Ivars Dubra.

Zivju mazuļu izlaišanas vietas izvēlētas, balstoties uz zinātniskiem Latvijas upju izpētes datiem, lai atjaunotu strauta foreļu populāciju upēs, kuras ir piemērotas strauta forelēm, bet tajās to nav vai ir ļoti maz, un to turpmākā attīstība apdraudēta.

No Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" ir saņemta atļauja ielaist strauta foreļu mazuļus septiņu Latvijas upju baseinos un 37 izlaišanas vietās. Foreļu ielaišanas vietas četru gadu laikā netiks mainītas, lai, ņemot vērā strauta foreļu dzīves ciklu, pēc projekta īstenošanas tās noteiktajās upēs spētu vairoties jau dabīgā ceļā.

Strauta foreļu mazuļus pēc "Skonto Būve" pasūtījuma izaudzēja trīs Latvijas zivju audzētavas - "BIOR" zivju audzētava "Tome", SIA"Faps" un ZS "Sillakas".

Leta

x

Paroles atgadināšana