Krāšņumam

Rudens stādu gadatirgus


12.09.2009, Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī

Savu preci piedāvās Latvijas un Lietuvas stādu audzētāji, amatnieki un lauksaimnieki - kopumā ap simts tirgotāju. Plašā sortimentā būs aktuālais rudens stādu materiāls: ziemcietes, puķu sīpoli, rododendri, augļu koki, ogulāju stādi - tostarp augstās zilenes un vīnogulāji.

Gadatirgus apmeklētājiem būs iespēja arī aplūkot dāliju kolekciju, kas pašlaik ir pilnziedā. Nacionālajā Botāniskajā dārzā dālijas audzē kopš tā dibināšanas 1956. gadā. Šķirņu skaits kolekcijā pa gadiem ir svārstījies robežās no 75 līdz 335. Šogad ekspozīcijā ir ap 200 šķirnēm. Kolekcijas lielākā vērtība ir 105 vietējās selekcijas šķirnes, ko izaudzējuši 26 Latvijas selekcionāri. Skaisti un interesanti ir ne vien dāliju ziedi, bet arī to vārdi. Daudzām šķirnēm autori devuši skanīgus un optimistiskus nosaukumus: "Saldā Dzīve", "Cerību Varavīksne", "Mirdzošais Prieks", "Raibais Joks", "Pasmaidi".

Par spīti tuvajam rudenim, Botāniskajā dārzā vēl joprojām krāšņi zied vasaras puķes ekspozīcijā "Kontinenti". Savukārt dekoratīvajos stādījumos baltos, sārtos un violetos toņos uzziedējuši virši. Dārza viršu kolekcijā ir vairāki desmiti šķirņu.

Atgādinām, ka nedēļu pēc gadatirgus, 19.septembrī, notiks tematiska ekskursija par dzērvenēm, melno plūškoku un pīlādžiem NBD kolekcijās. Ekskursiju vadīs Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu nodaļas vadītājs Alfreds Ripa. Interesentiem būs iespēja degustēt ogas, noskaidrot šķirnes un iegūt atbildes uz jautājumiem par to audzēšanu.



Atbildīgais
v/a "Nacionālais Botāniskais dārzs"

Izziņas
Dace Miezīte
v/a "Nacionālais Botāniskais dārzs"
Vides izglītības un informācijas nodaļa
67944610;
Dace.Miezite@nbd.gov.lv

AgroPols

x

Paroles atgadināšana