Krāšņumam

Nosauktas un apbalvotas 2015.gada skaistākās lauku saimniecības

Linda Mežgaile, Food Union
30.10.2015

Ar svinīgu ceremoniju Valsts prezidenta rezidencē Melngalvju namā jau ceturto gadu pēc kārtas noslēdzās konkurss "Skaistākā lauku saimniecība", kurā tika sadalīti 2015.gada skaistāko saimniecību tituli Latvijā. Par skaistāko saimniecību šogad atzīta Saldus novada Zvārdes pagasta saimniecība "Vārpas" un tās saimnieki - Valdis un Ļuba Markevici.

"Vārpu" saimnieki zemi tiešā nozīmē atkaroja džungļiem pirms vairāk nekā divdesmit gadiem. Pirms tam tur atradās Zvārdes aviācijas mērķu poligons. Tagad "Vārpas" nodarbojas ar aitkopību, ganāmpulks mērāms 300 sprogaiņos. Markevici balvā saņēma goda plāksni, kas apliecina "Skaistākās lauku saimniecības 2015" statusu un apmaksātu braucienu divām personām uz Berlīnes Zaļo nedēļu - pasaules lielāko starptautisko pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādi 2016.gada 15.-24.janvārī.

"Cilvēks veido vidi, kurā viņš dzīvo, un, kā zināms, vide veido cilvēku. Esmu pārliecināts - jo skaistākā, sakoptākā un patīkamākā vidē veidojas cilvēka personība, jo labāks viņš izaug. Mēs katrs no savas bērnības atceramies tuvinieku lauku sētu, kurā pavadījām kādu no vasarām - šīs atmiņas ir tik spilgtas tieši tāpēc, ka šajā vietā saimnieki darīja visu, lai palīdzētu mums katram tur justies kā mājās. Vēlu, lai katra jūsu saimniecība spēj radīt savu sētu tik skaistu, ka jūsu bērni un bērnu bērni arvien vēlētos ne vien pie jums ciemoties, bet arī turpināt jūsu iesākto," stāsta Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pirmo reizi konkursa vēsturē tika pasniegtas divas speciālbalvas. Piena pārstrādes uzņēmuma Food Union balva nominācijā "Labākā jaunā saimniecība 2015" tika piešķirta Limbažu novada Umurgas pagasta saimniecībai "Lillas" un tās saimniekiem Ingai Puravai un Rihardam Šķeltiņam. "Lillas" saimniecība Vidzemes un Kurzemes pusē pastāv piecus gadus un to nodarbošanās ir lavandu audzēšana. Vidzemes "Lillās" aug astoņas lavandu šķirnes, bet stādu skaits sasniedz 21 tūkstoti. Kad lavandas novāktas, tās pārtop dažādos produktos, sākot no smaržīgiem pušķīšiem un beidzot ar eļļu.

"Ik gadu konkurss žūriju un visu Latviju priecē ar skaistām, ražīgām un iedvesmojošām lauku saimniecībām, kas atradušas savu vietu Latvijas kartē. Šī gada finālisti parāda, ka nav nepieciešams piedzimt zemnieku ģimenē vai mantot simtiem hektāru, lai būtu lauksaimnieks. Saimniecība "Lillas" pierāda, ka Latvijā veiksmīgi var pastāvēt no nulles dibinātas saimniecības un nodarboties ar Latvijai visai netradicionālu lauksaimniecības formu, ja vien tāds ir topošo lauksaimnieku sapnis un visi centieni vērsti tā piepildīšanai," Harijs Panke, Food Union padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Vienīgais lauku dzīvesstila žurnāls IEVAS Māja pasniedza balvu saimniecībai, kur godā tiek celts senču mantojums un saimnieki dzīvo saskaņā ar dabas ritmu, proti nominācijā "Straumēnu gara mantinieki 2015". Šo balvu saņēma Pārgaujas novada Raiskuma saimniecība "Ezersēta" un tās saimnieki - Andreta un Alekss Rasmusseni. Saimnieki atjaunojuši vecās saimniecības ēkas un apsaimnieko 150 hektārus. Puse no tiem ir ganības 120 liellopiem, bet otrā pusē tiek audzēta labība un cūkpupas. Alekss Rasmussens Latvijā ieradās pirms nepilniem 20 gadiem kā lauksaimniecības students, taču iemīlēja Latviju un latviešu meiteni Andretu, ar kuru kopīgi tagad izveidojuši vienu no skaistākajām lauku sētām Latvijā.

"Edvarts Virza savā darbā Straumēni raksta: "Mūžīga ir ne tikai dzeja un augsti debesīs ieaudzis tornis, bet mūžīga ir arī ēka un valsts, pār kurām nomodā stāv rūpīga saimnieka acs." Un ar lielu prieku šovasar secināju, ka ar tādiem saimniekiem kā konkursa finālisti arī mūsu valsts būs mūžīga. Ar šo konkursu visi finālisti tiek iecelti arī par lauku dzīvesveida vēstnešiem, jo šie saimnieki ir īsts paraugs un iedvesmotāji tiem, kas vēl tikai ir ceļā uz savu sētu un saviem Straumēniem," pārliecināta ir žurnāla IEVAS Māja galvenā redaktore Kristīne Vilīte.

Konkursa finālā iekļuva arī Gulbenes novada Daukstu pagasta saimniecība "Āriņi" un tās saimnieki Līga Ende-Griķe un Aivars Griķis, Bauskas novada, Dāviņu pagasta saimniecība "Eriņi" un tās saimnieks Andris Grantiņš, Kuldīgas novada Snēpeles pagasta saimniecība "Gaiļi" un tās pārvaldnieki Zigurds Spinga un Dzintra Arāja, Gulbenes novada Litenes saimniecība "Pededzes" un tās saimnieki Oksana un Jānis Plūmes, un Durbes novada Dunalkas saimniecība "Turaidas" un tās saimniece Zigrīda Manteja.

Konkursu organizē vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union un vienīgais lauku dzīvesstila žurnāls Latvijā IEVAS Māja. Konkursa laureātus un finālistus svinīgā ceremonijā sveica tā patrons Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Konkursā varēja piedalīties ikviens Latvijas zemnieku saimniecības īpašnieks, pārvaldnieks vai cita pilnvarota persona, kura veic lauksaimniecisko darbību un kura ir izveidojusi skaistu un sakoptu lauku sētu. Konkursā tika vērtēts gan saimniecības tēls, sākot no ceļa rādītāja un izpļauta grāvja līdz pagalmā lepni paceltam karogam, gan tas, kā saimniekošana sadzīvo ar koptu dārzu.

Food Union

x

Paroles atgadināšana