Horizontālās agrobiznesa

Panākts nodokļa atvieglojums zemnieku saimniecībām

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
15.01.2010

Aizvadītā gada 28. decembrī notikušajā Ministru kabineta (MK) sēdē tika lemts par jauno automašīnu nodokli, ko paredz MK noteikumi: “ Kārtība, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām.”

Sēdē piedalījās arī LOSP pārstāvji un aizstāvēja lauksaimnieku intereses, lai jaunais nodoklis neattiektos uz lauksaimniecības nozarē strādājošajiem. Izmantojot pamatotus argumentus, tika panākts, ka noteikumi neattiecas uz zemnieku un zvejnieku saimniecībām. Tas, protams, priecē. Taču LOSP ir ieinteresēta panākt, lai nodoklis neattiektos arī uz citiem uzņēmējdarbības formas lauksaimniecības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu. Mūsuprāt, arī veterinārārstiem ir jāpiemēro atbrīvojums no nodokļa.

Kopš pagājušā gada decembra jau vērojama tendence uzņēmumos reģistrētās automašīnas pārreģistrēt fiziskām personām, un tas nekādā gadījumā nepilda valsts budžetu tādā apmērā, kā tas bija plānots. Arī lauksaimniecības produkciju ražojošajām saimniecībām, lai tās būtu SIA vai akciju sabiedrības, nav liekas naudas, ko maksāt valsts glābšanai, jo jānomaksā visi jau līdz šim uzliktie nodokļi. Vai tiešām ražojošam uzņēmumam nodokļu slogs līdz šim nav bijis pietiekami augsts?

Savas pārdomas šajā jautājumā pauž Mairita Blūma, LOSP valdes locekle: “Lauksaimniecības sektorā neko nevar vērtēt pēc uzņēmuma reģistrācijas formas, jo, neatkarīgi no tās, ražošanas process visām saimniecībām ir vienāds, arī saimnieciskā darbība ir vienāda. Lauksaimniecība nav nozare, kurā nosakāms konkrēts darba laiks (no plkst. 8 līdz plkst. 17) kā citos sektoros. Tāpēc ir svarīgi panākt, lai šajos MK noteikumos tiktu iestrādāts, ka tie neattiecas uz lauksaimniecības produkciju ražojošiem uzņēmumiem.”

Savs viedoklis ir arī LOSP valdes loceklim Edgaram Treibergam: “Noteikumu atvieglojumi būtu jāattiecina arī uz ciltsdarba speciālistiem un pārraugiem, jo arī viņiem ir nenormēts darba laiks, un arī viņi veic ar lauksaimniecisko ražošanu saistītas darbības.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana