Horizontālās agrobiznesa

LOSP aktualizē diskusiju par akcīzes nodokli gāzei

Andris Bebrs, Ilze Vabole, AgroPols
25.03.2010

Zemkopības ministrs arī atbalstījis viedokli par no akcīzes nodokļa gāzei atbrīvojuma zonas paplašināšanu - jo arī viņaprāt - siltumnīcu dārzeņu audzētāji ir tādi paši lauksaimnieki kā citi, kuri saņem atbrīvojumu no akcīzes nodokļa dīzeļdegvielai.


24. martā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ikmēneša sanāksmes darba kārtības topā bija valdības publiskotā iecere turpmākajā valsts budžeta konsolidācijas procesā vēl paaugstināt akcīzes nodokli gāzei. Mēs jau agrāk rakstījām par dārzeņu audzētāju reakciju uz šo ieceri.

Bat vakar notikušajā LOSP sēdē nozares ražotāju viedoklis guva arī citu nozaru pārstāvju atbalstu. Un nu jau valdību aicinās nepiemērot akcīzes nodokli gāzei visu lauksaimnieku vārdā. Tiesa gan - arī prasītā atvieglojuma (izņēmuma) apjoms pieaudzis - nu jau aptverot visu lauksaimniecisko ražošanu un tās produktu pārstrādi.

Un tas ir visnotaļ loģiski - jo arī laukaugu kaltes strādā ar gāzi, vairāki piena un labības pārstrādes rūpniecības uzņēmumi savu siltumu ģenerē no gāzes. Un, protams - viņiem visiem papildus nodoklis radītu grūti (ja vispār!!) kompensējamu konkurētspējas zaudējumu. Īpaši, ja ievēro, ka, saskaņā ar lauksaimnieku izpētīto, - lauksaimniecības uzņēmumiem dabasgāzes akcīzes nodoklis nav piemērots, piemēram, Dānijā. Pēc Eurostat datiem, tas šogad nav ieviests arī Bulgārijā, Īrijā, Spānijā, Lielbritānijā, Portugālē.

Zemkopības ministrs arī atbalstīja viedokli par atbrīvojuma zonas paplašināšanu - jo arī viņaprāt - siltumnīcu dārzeņu audzētāji ir tādi paši lauksaimnieki kā citi, kuri saņem atbrīvojumu no akcīzes nodokļa dīzeļdegvielai.

Tā lūk valdība vispirms, un tad - arī Saeima iegūs grūti risināmu uzdevumu - atsevišķu ražošanas nozaru konkurētspēja pret vēlmi visiem līdzekļiem iekasēt budžetā papildus resursus, ko izmantot augstās labklājības valsts imitēšanas finansēšanai un arī pret valsts energopolitiku samazināt ekonomikas dominējošo atkarību no monopolistiskā energonesēja piegādātāja.

Cerēsim, ka valsts politikas lēmēji pieņems pareizo lēmumu. Un lauksaimnieku konkurētspēja netiks īedragāta ar neadekvātiem lēmumiem...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana