Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Pārticis cilvēks apdzīvotos laukos vai pārticis lauksaimnieks neapdzīvotos laukos?

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
18.06.2010

16. jūnijā notika ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce, kurā norisinājās diskusijas par dažādiem jautājumiem, tajā skaitā par Latvijas lauksaimniecības stratēģiju un iespējamo nākotnes vīziju.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis informēja par Latvijas viedokļa apkopojumu attiecībā uz Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada, kā arī turpmāko darbu pie lauksaimniecības stratēģijas plānošanas, uzsverot, ka: "Sabiedrība netic stratēģijām, bet jābūt vīzijai un skaidram skatījumam, kādus mēs gribam laukus redzēt un ko vēlamies atbalstīt. Jāskatās, kāda ir vide, kurā dzīvojam un vai cilvēks šajā vidē jūtas drošs un vēlas dzīvot."

Diskusiju rezultātā tika secināts, ka lauksaimniekiem jāsaprot, uz ko virzāmies, kādu lauku vidi vēlamies redzēt - vai pārticis cilvēks apdzīvotos laukos, vai pārticis lauksaimnieks neapdzīvotos laukos. Tā kā šis jautājums ir būtisks visai sabiedrībai, tad LOSP aicina visas ieinteresētās organizācijas uz aktīvu rīcību, jo no šodienas aktivitātēm un lēmumiem ir atkarīga Latvijas lauku nākotne.

Lai veicinātu pārtikas un lauksaimniecības nozares attīstību un Latvijā ražotās pārtikas konkurētspēju Eiropas Savienībā un trešo valstu tirgos un notiktu savstarpēja informācijas aprite, kas varētu būt noderīga lauksaimniecības produktu aprites uzraudzības sistēmas pilnveidošanā, tika parakstīts vienošanās līgums par sadarbību starp LOSP un Pārtikas un veterināro dienestu (PVD).

Saistībā ar akcīzes nodokļa atmaksu par iegādāto dīzeļdegvielu lauksaimniekiem uzmanība jāvērš uz to, ka līdz 2010. gada 30. jūnijam darbojas līdzšinējā akcīzes nodokļa atmaksas sistēma un Valsts ieņēmumu dienests lauksaimniekiem atmaksās akcīzes nodokli tikai par šā gada pirmajā pusgadā iegādāto dīzeļdegvielu - kas iegādāta 50 vai arī mazāk litru apmērā par katru īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecībā izmantotās zemes hektāru. Vēršam lauksaimnieku uzmanību uz to, ka no 2010. gada 1. jūlija sāks darboties jaunā sistēma, līdz ar to aicinām lauksaimniekus neatlikt pieteikšanos uz pēdējo brīdi.  Par 2010./2011. saimniecisko gadu Lauku atbalsta dienesta reģionālās pārvaldes iesniegumus pieņem no š.g. 7. jūnija līdz 5. jūlijam. Pašlaik no 65 000 saimniecībām pieteikušās tikai 3000, līdz ar to atliekot uz pēdējo brīdi, paši lauksaimnieki cietīs, jo administrēšanas process var ievilkties, un šiem lauksaimniekiem arī vēlāk tiks piešķirts dīzeļdegvielas daudzums, kuru varēs iegādāties bez akcīzes nodokļa.

Par Eiropas Komisijas Programmu skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem "Skolas auglis", kuras mērķis ir palielināt svaigu augļu un dārzeņu patēriņu skolēnu uzturā, nodrošinot tos bez maksas, Zemkopības ministrija atgādina, ka tās skolas, kas vēlas piedalīties programmā, atbilstoši noteiktajai kārtībai, vēl var iesniegt iesniegumus Lauku atbalsta dienestā līdz 2010. gada 15. septembrim.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana