Horizontālās agrobiznesa

Latvijā jauna biedrība - Latvijas Industriālo kaņepju asociācija

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
30.07.2010

20. jūlijā tika dibināta biedrība "Latvijas Industriālo kaņepju asociācija". Jaunā biedrība tika nodibināta, pateicoties iniciatīvas grupai, kurā piedalījās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un Vieglās rūpniecības ražotāju asociācijas (VRRA), Būvmateriālu ražotāju asociācijas (BRA) un Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas pārstāvji, kā arī pateicoties Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Mazo un vidējo uzņēmumu padomes iniciatīvai.

Jaundibinātās biedrības galvenais mērķis ir kaņepju, dabīgo šķiedraugu un citu atjaunojamo izejvielu audzētāju, pārstrādātāju, zinātniskās pētniecības institūciju, ar nozari saistīto speciālistu apvienošana, lai sekmētu dabīgo šķiedru un citu atjaunojamo izejvielu audzēšanu, nozares attīstībā ieinteresēto sadarbības partneru un komersantu kooperāciju, veicinātu inovāciju un nozares klastera izveidi, tādējādi veicināt uzņēmējdarbības attīstību Latvijas reģionos.

Dibinot biedrību kā galvenais uzdevums tika noteikts, ka jāpiesaista komersanti un personas, kas nodarbojas ar dabīgo šķiedraugu un citu atjaunojamo izejvielu audzēšanu un pārstrādi, preču ražošanu, izmantojot dabīgos šķiedraugus, šādu preču vai izejmateriālu tirdzniecību un dizainu, lai veidotu kopīgu ilgtspējīgas rīcības programmu un sekmētu tās īstenošanu. Caur biedrības darbību tiks aizstāvētas un pārstāvētas dabīgo šķiedraugu un citu atjaunojamo izejvielu audzētāju un pārstrādātāju intereses, tā veicinot komersantu rīcību šķiedraugu pārstrādes un citu atjaunojamo izejvielu, rūpnieciskās ražošanas uzsākšanai vai paplašināšanai, gatavās produkcijas un pakalpojumu realizācijai ārvalstu tirgos.

Biedrība koordinēs vietējo uzņēmumu darbību, finanšu resursu apvienošanu un izlietošanu, veidojot pirmapstrādes un produkcijas ražošanas uzņēmumus, koordinējot jaunas produkcijas izstrādi, pirmapstrādes un ražošanas sagatavošanu un savstarpējas kooperācijas organizēšanu.

LOSP vadošā eksperte Ginta Jakobsone stāsta: "Biedrībā var iestāties ikviens interesents, kurš vēlas iesaistīties biedrības mērķa īstenošanā. Tā ir iespēja Latvijas lauksaimniekiem iesaistīties procesos un kopīgi ar kaņepju, dabīgo šķiedraugu un citu atjaunojamo izejvielu audzētājiem, pārstrādātājiem, zinātniskās pētniecības institūcijām sekmēt nozares attīstību, domāt par kaņepju un citu dabīgo šķiedraugu izmantošanu, pārstrādi un jaunām tirgus iespējām. Ja būsim aktīvi, būs arī rezultāti, jo darba rezultāti ir ļoti atkarīgi no tā, cik paši esam aktīvi un iesaistāmies dažādos procesos."

Biedrībā var iestāties jebkura rīcībspējīga fiziska un juridiska persona vai tiesībspējīga personālsabiedrība, iesniedzot noteiktas formas rakstisku pieteikumu.

Detalizētāka informācija par biedrību un iespējām iestāties: Tālis Laizāns e-pasts: talis.laizans@gmail.com

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana