Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Augu aizsardzības līdzekļi un bites

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
02.08.2010

Pēdējā laikā ir izskanējušas lauksaimnieku sūdzības, ka miglošanas līdzekļu lietošanas dēļ bojā iet bites, un ka būtu nepieciešams pastiprināt kontroles par miglošanas līdzekļu lietošanu.

Vēlamies Jūs informēt, ka lauksaimniekiem, kuri vēlas lietot augus aizsardzības līdzekļus ir jāiziet apmācības VAAD, kuru ietvaros lauksaimnieki tiek informēti arī par prasībām, ka persona lieto augu aizsardzības līdzekļus saskaņā ar norādēm marķējumā, kas definētas Augu aizsardzības likumā un noteikumos Nr.463 (29.04.2004.) „Augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas, glabāšanas un lietošanas noteikumi”.

Sākot ar 2011. gadu šīs prasības lauksaimniekiem būs jāievēro arī savstarpējās atbilstības pārvaldību prasību ietvaros (17.04.2007.MK noteikumu Nr. 269 100.2 punkts un 1.1 pielikuma B daļa). Tas nozīmē, ka pārkāpumu gadījumos lauksaimniekiem bez Administratīvā pārkāpuma kodeksa noteiktā soda tiks piemērots arī tiešo maksājumu atbalsta samazinājums. Bet, tas neparedz kontroļu skaita palielināšanos.

Papildus norādām, ka ir ļoti grūti lauksaimniekus „pieķert pie rokas”, ka augu aizsardzības līdzeklis tiek lietots nepareizā laikā, tāpēc aicinām lauksaimniekus aktīvāk informēt VAAD ja tiek konstatēti kādi pārkāpumi. Jo vairāk tiks ziņots par pārkāpumiem, jo vairāk notiks kontroles un ātrāk tiks ievesta kārtība. Šogad VAAD ir saņēmis 6 oficiālas un 11 neoficiālas sūdzības, bet tikai 1 gadījums ir bijis pamatots un ir pierādīts pārkāpums.

Galvenās augu aizsardzības līdzekļu lietošanas prasības, kas lauksaimniekiem būs jāievēro savstarpējās atbilstības ietvaros no 2011. gada, būs:

- Augu aizsardzības likuma 10. pants. Augu aizsardzības līdzekļu lietošana - (1) Persona lieto augu aizsardzības līdzekļus saskaņā ar norādēm marķējumā;
Noteikumu nr. 463 Augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas, glabāšanas un lietošanas noteikumi
- 61. Augu aizsardzības līdzekļus atļauts lietot tikai to kultūraugu aizsardzībai un tikai pret tiem kaitīgajiem organismiem, kas norādīti marķējumā, precīzi ievērojot norādītās devas, kultūrauga vai kaitīgā organisma attīstības stadiju, apstrāžu skaitu sezonā, nogaidīšanas laiku no pēdējās apstrādes līdz ražas novākšanai un ierobežojumus attiecībā uz cilvēku un dzīvnieku veselības un vides aizsardzību. (ar šo jāsaprot arī bišu aizsardzību);
- 62. Pirmās un otrās reģistrācijas klases augu aizsardzības līdzekļu lietotājs uzskaita iegādātos augu aizsardzības līdzekļus saskaņā ar šo noteikumu 23.1. apakšpunktu un veic apstrādāto kultūraugu uzskaiti, norādot apstrādāto platību, apstrādes datumu, lietotā augu aizsardzības līdzekļa nosaukumu un devu;
- 63. Augu aizsardzības līdzekļus uzglabā oriģinālā iepakojumā ražotāja noteiktajos uzglabāšanas apstākļos, ievērojot Augu aizsardzības likuma 9.panta trešajā daļā minētās prasības.

Vairāk informācijas var skatīt brošūrā "SAVSTARPĒJĀS ATBILSTĪBAS PĀRVALDĪBAS PRASĪBAS LAUKSAIMNIEKIEM LATVIJĀ” 13. lpp. http://www.llkc.lv/upload_file/400902/15_12.pdf

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana