Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Latvijas lauksaimnieku siena piedāvājums eksportam ir liels

Aija Zariņa, AgroPols
20.08.2010

Tā kā šogad Latvijā lielai daļai lauksaimnieku siens savas saimniecības vajadzībām jau ir sagādāts, veidojas siena pārpalikums un daudzi zemnieki ir izteikuši gatavību eksportēt sienu citu valstu lauksaimniekiem un uzņēmējiem, informēja Lauksaimniecības sadarbības organizāciju padomes (LOSP)sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne.

"Šogad Latvijas zemniekiem izdevies iegūt ļoti labu sienu - to, ko pērn ievācām no 15 hektāriem, šodien savācām no desmit hektāriem, tā ka siena ir ļoti daudz. Zinot, cik grūti patlaban klājas Krievijas zemniekiem, kuriem karstuma un ugunsgrēku dēļ labības ražu un siena nav vispār un tādēļ, iespējams, nāksies izkaut lopus, uzskatām par savu pienākumu palīdzēt. Jau esam apzinājuši zemniekus un saņemam lielu atsaucību," sacīja Lauksaimniecības sadarbības organizāciju padomes vadītājs Armands Krauze.

Zemnieku saimniecības "Zīles" īpašnieks Dzintars Kozulis būtu gatavs sarūpēt sienu, lai palīdzētu sausumā cietušajiem Krievijas zemniekiem. "Mums pašiem siena pietiek, un kādas 50 tonnas labprāt ziedošu, jo varu iedomāties, ko nozīmē zemniekam izkaut savus lopus tikai tādēļ, ka nav, ko tiem dot ēst," sacīja zemnieks, piebilstot, ka arī vairāki citi saimnieki Madonas pusē būtu gatavi ziedot sienu Krievijas zemniekiem.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sacīja, ka ministrija atbalstīs šādu zemnieku iniciatīvu. "Ja jūs spēsiet noorganizēt vismaz vienu kārtīgu vilciena sastāvu ar sienu, nekavējoties tiks pieteikta vizīte pie Krievijas vēstnieka un sīki izrunātas attiecīgās formalitātes, lai sūtījums tiktu nogādāts un to saņemtu tie, kam tas nepieciešams," solīja ministrs.

LOSP vadītājs A. Krauze "Nozare.lv" atzina, ka tiekot apsvērta iespēja lielo siena daudzumu gan ziedot, gan arī, iespējams, daļu pārdot Eiropas lauksaimniekiem. "Jau jūnijā no kādas Nīderlandes saimniecības saņēmām lūgumu pārdot viņiem kvalitatīva siena partiju un mūsu zemnieki labprāt atsaucās šim aicinājumam. Toreiz runa bija par niecīgu daudzumu tikai vienas saimniecības vajadzībām, tomēr tagad parādās interese par lieliem sūtījumiem gan no Polijas, gan citām valstīm, tādēļ nākamnedēļ sāksim runāt par reāliem darījumiem," prognozēja Krauze.

Pamatojoties uz lauksaimnieku aktivitāti un lielo interesi par iespējamo siena realizāciju, LOSP nosūtījis vēstules Latvijas vēstniecībām Eiropas Savienībā un Eiropas Savienības dalībvalstu vēstniecībām Latvijā, lai noskaidrotu, vai šo valstu lauksaimniekiem un uzņēmējiem būtu interese iepirkt Latvijas sienu.

"Interese no Latvijas lauksaimnieku puses ir ļoti liela, jo, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, siena apjomi, kas nav nepieciešami saimniecību pašrealizācijai, ir ievērojami. Līdz ar to LOSP cer uz abpusējo vēstniecību un pilnvaroto pārstāvju palīdzību un interesi šajā jautājumā, lai palīdzētu lauksaimniekiem realizēt sienu, tādejādi sniedzot arī iespējamo palīdzību to valstu lauksaimniekiem, kur laika apstākļi nav bijuši tik labvēlīgi un nav bijusi iespēja sagādāt vajadzīgos lopbarības apjomus," norāda LOSP pārstāve Krista Garkalne.

Saskaņā ar LOSP informāciju daļa lauksaimnieku ir gatavi pieejamo siena daudzumu ziedot Krievijai, kur izveidojusies kritiska situācija lauku apvidos. Latvijas lauksaimnieki ir gatavi sienu ziedot, taču patlaban ir vēl daudz precizējamu jautājumu, piemēram, par siena savākšanu un nogādi Krievijā un Krievijas iespējamo iesaistīšanos šī jautājuma risināšanā. Tiklīdz LOSP būs apkopojis informāciju par saimniecībām, kas gatavas ziedot sienu, tiks uzrunāta Krievijas vēstniecība par tālāku sadarbību.

"LOSP izsaka pateicību visiem zemniekiem, kas ir izrādījuši gatavību sienu gan eksportēt, gan ziedot, un aicina atsaukties tās saimniecības, kas vēl nav ziņojušas par savu gatavību palīdzēt, lai padome spētu apkopot Latvijas lauksaimnieku kopējās iespējas un pieejamo siena daudzumu," akcentē Garkalne.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana