Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Piena nozarei piešķirto 9 miljonu latu izlietošanu nedrīkst virzīt steidzamības kārtā

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
16.09.2010

16. septembrī notika LOSP piena grupas sanāksme, kurā tika lemts par Eiropas Savienības (ES) piensaimniecības nozarei piešķirto deviņu miljonu latu izlietojumu, kas paredzēti piena nozares restrukturizācijai. Jautājums ir īpaši sarežģīts, jo nozares organizāciju viedoklis par finansējuma sadalījumu un izlietojumu ir atšķirīgs. Daži lauksaimnieki uzsver, ka lēmums par naudas sadalījumu jāpieņem steidzami, savukārt LOSP piena grupas viedoklis ir, ka finansējuma apjoms ir pietiekami liels, lai to rūpīgi izvērtētu un pieņemtu tādu lēmumu, kas veicinātu piena nozares efektivitāti un finansējums tiktu novirzīts tiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kuros kapitāla daļas vai akcijas pilnībā pieder lauksaimniekiem, vai kooperatīviem, kas apvieno piena ražotājus.

Piena ražošana ir jāattīsta un jāveic modernizācijas process, lai Latvija spētu konkurēt ar ES ražotājiem, taču jāsaprot, ka tas nevar notikt, ja piešķirtais finansējums tiks ieguldīts nerentablos pārstrādes uzņēmumos. Tāpēc arī valdībai jāuzņemas atbildība par pareizāko lēmumu, kas šajā situācijā būs būtisks atbalsts Latvijas piena nozarei, reizē saprotot, ka pilnīgi jauns pārstrādes uzņēmums Latvijas piena apjoma pārstrādāšanai nav vajadzīgs, bet jāveic esošo piena ražotājiem piederošo uzņēmumu konsolidācija, modernizējot ražotni ar jaunu produktu līnijām un palielinot pārstrādes jaudu.

Pieņemot lēmumu, galvenais nosacījums no LOSP ir, lai lēmums netiktu pieņemts steigā un piešķirot naudu, tiktu ievērots princips, ka piena pārstrādei jāpieder piena ražotājiem, tādā veidā vēl vairāk apvienojot zemniekus un izskaužot situāciju, ka ražotājam piens jāpārdod zem pašizmaksas.

Armands Krauze, LOSP valdes priekšsēdētājs: "LOSP piena grupa vienojās par pamatprincipiem, ka atbalsts jānovirza uzņēmumiem, kuri pieder piensaimniekiem, kuri nodarbojas ar piena ražošanu vai kooperatīviem. Respektīvi, tiktu veidota piena pārstrāde, kas pieder zemniekiem. Jānosaka arī minimālais realizētais piena tonnu apjoms dienā, lai uzņēmums būtu nozīmīgs tirgus dalībnieks un līdz ar to tiktu veicināta piena nozares konsolidācija un attīstība. LOSP viedoklis tiks apspriests kopā ar citām lauksaimnieku organizācijām un gala lēmums tiks pieņemts Konsultatīvās padomes sēdē, kas notiks pie zemkopības ministra 22. septembrī."

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana