Horizontālās agrobiznesa

Viens no galvenajiem jautājumiem Copa-Cogeca Kongresā - Kopējā lauksaimniecības politika (KLP) pēc 2013. gada

Ilze Vabole, AgroPols
01.10.2010

No 4.-6. oktobrim Briselē notiks Copa-Cogeca Kongress, kas tiek rīkots reizi divos gados. Kā informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne, no Latvijas lauksaimniekiem tajā piedalīsies pārstāvji no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Zemnieku federācijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas un Zemnieku saeimas. Kopumā Latviju Kongresā pārstāvēs septiņi dalībnieki.

Kongresa darba kārtībā viens no galvenajiem jautājumiem ir par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada: debates par godīgiem un stabiliem ienākumiem lauksaimniekiem. Šis Kongress notiek tieši pirms Eiropas Komisija ir izsludinājusi nākamo apspriežu kārtu par KLP nākotni. Kā arī tas notiek svarīgo Eiropas Parlamenta, Eiropas Komisijas un Eiropas Padomes debašu vidū par Eiropas Savienības budžeta nākotni.

Copa-Cogeca un tās biedri tic, ka Eiropas lauksaimnieki un lauksaimniecības kooperatīvi ekonomikā spēlē vitāli svarīgu lomu, lai saražotu pārtiku un sniegtu pakalpojumus 500 miljoniem patērētāju. Kā arī šie nozīmīgie spēlētāji saskaras arvien ar jauniem izaicinājumiem - cenu svārstībām, izmaksu ietilpīgajiem nosacījumiem, kas jāievēro ES ražotājiem, kā arī cīņu ar klimata izmaiņām.

Spēcīga kopējā lauksaimniecības politika, kas saglabātu tiešmaksājumus lauksaimniekiem ir daudz svarīgāka nekā tā ir bijusi līdz šim. Arī Latvijas pārstāvji cer dzirdēt no Copa-Cogeca Kongresa organizatoriem nākotnes virzienus lauksaimniecības politikas nākotnei, kā arī iespējamiem uzlabojumiem, kas tik steidzami ir nepieciešami pārtikas ķēžu darba un sadarbības ar produkcijas ražotājiem uzlabošanai.

Pirms paša Kongresa norises, tiek speciāli organizētas četras darba grupas: apvienotā mežsaimniecības, lauku attīstības un vides aizsardzības darba grupa, darba grupa par Sievietes lomu lauksaimniecībā, par lauksaimniecības apdrošināšanas un sociālo jautājumu lomu lauksaimniecībā, kā arī par Jauno lauksaimnieku lomu un nākotni lauksaimniecības nozarē. Pārstāvji no Latvijas lauksaimnieku organizācijām līdz šim ir aktīvi darbojušies gandrīz visās no minētajām darba grupām, kā arī ir palīdzējuši Copa-Cogega sekretariātam sagatavoties Kongresa laikā paredzētajām darba grupām, nosūtot apkopotos viedokļus par atsevišķiem jautājumiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana