Horizontālās agrobiznesa

Galvenie secinājumi pēc Copa-Cogeca Kongresa

Ilze Vabole, AgroPols
12.10.2010

No 4. līdz 6. oktobrim Briselē notika Copa-Cogeca Kongress, kas tiek rīkots reizi divos gados. Kā informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne, no Latvijas lauksaimniekiem Kongresā piedalījās pārstāvji no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Zemnieku federācijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas un Zemnieku saeimas. Kopumā Latviju Kongresā pārstāvēja septiņi dalībnieki.

Kongresa darba kārtībā viens no galvenajiem jautājumiem bija par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada, kā uzsvēra Eiropas Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačjans Čološs, mums ir jānoskaidro, kādi ir kopīgie izaicinājumi un darāmie darbi, jo KLP ir visas sabiedrības politika. Tāpat KLP ir liela nozīme, lai pārvaldītu dabas resursus, kas jāsaglabā nākotnei, jo nākotnē mums būs tieša ietekme uz augsnes auglību un bioloģisko daudzveidību apkārtējā vidē. Kā arī KLP mērķis ir līdzsvaroti lauki, saglabājot ražošanu, jo bez lauksaimniecības nebūs iespējams nodrošināt ekonomiskās aktivitātes laukos.

Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas priekšsēdētājs Paolo de Castro uzsvēra, ka nākotne sabiedrībai ir cieši saistīta ar lauksaimniecības pastāvēšanu.

Kongresa laikā uzstājās Beļģijas Zemkopības ministre Sabine Laruelle un viņa stingri uzsvēra, ka KLP ir jāvienkāršo, tai jābūt caurspīdīgai, tai pašā laikā daudzveidīgai un par tās būtisko nozīmi ir jāpārliecina un jāinformē visa sabiedrība.

Galvenie secinājumi, kas radās piedaloties Copa-Cogeca rīkotajā kongresā:

- šobrīd ES dalībvalstīs valda neliels pesimisms attiecībā uz KLP, jo ir jādomā par finansējuma sadales kritērijiem.

- mums nedrīkst būt lauksaimniecība bez lauku attīstības.

- KLP nozīme pēc 2013. gada ir izšķiroša lauksaimniecības attīstībai.

Copa-Cogeca un tās biedri tic, ka Eiropas lauksaimniekiem un lauksaimniecības kooperatīviem ekonomikā ir vitāli svarīga nozīme, lai saražotu pārtiku un sniegtu pakalpojumus 500 miljoniem patērētāju. Šie nozīmīgie spēlētāji saskaras arvien ar jauniem izaicinājumiem - cenu svārstībām, izmaksu ietilpīgajiem nosacījumiem, kas jāievēro ES ražotājiem, kā arī cīņu ar klimata izmaiņām. Lauksaimniecība ir gan ieguvēja, gan upuris, kad runājam par klimata izmaiņām. Ir daudzas valstis, kas var uzlabot savu ražošanu, bet tikpat daudzām ir jāsāk atteikties no esošās ražošanas vai jāveic būtiskas investīcijas, lai turpinātu ražot.

Spēcīga kopējā lauksaimniecības politika, kas saglabātu tiešmaksājumus lauksaimniekiem ir daudz svarīgāka nekā tā ir bijusi līdz šim.

Eiropas Komisija apsver domu par to, kā KLP padarīt videi draudzīgāku, kas noteikti nenāks par labu ražojošajiem lauksaimniekiem un padarīs dārgākus pasākumus vides saudzēšanai. Lai gan Copa-Cogeca pilnībā atbalsta lauku vides saglabāšanu, tā joprojām uzskata, ka ekonomikas izaugsme ir KLP būtiskākais jautājums. Līdz ar to nebūtu atbalstāma tādu pasākumu ieviešana, kas palielinātu lauksaimnieku izdevumus un apdraudētu to ekonomisko dzīvotspēju un konkurētspēju ES lauksaimnieciskās izcelsmes produktu ražošanā.

Dalībnieki apstiprināja Kongresa deklarāciju, kas paredz cīnīties un panākt spēcīgu KLP, lai palīdzētu lauksaimniekiem un kooperatīviem cīnīties ar jaunajiem izaicinājumiem, kas ir krasā tirgus situācijas mainība un klimata izmaiņas.

Detalizētāka informācija: http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=HomePage

AgroPols

x

Paroles atgadināšana