Horizontālās agrobiznesa

LOSP: budžetu nedrīkst „lāpīt” uz lauksaimnieku rēķina

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
09.02.2011

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicina 2011. gada valsts budžeta konsolidāciju neveikt uz Latvijas lauksaimnieku rēķina.

„Mēs ceram, ka valdība, meklējot iespējas ierobežot valsts budžeta izdevumus, neķersies klāt valsts subsīdiju samazināšanai lauksaimniekiem, kuru apjoms pēdējos gados ir samazināts jau pieckārtīgi. Latvijas lauksaimnieki cer uz valdības izpratni, ka lauksaimnieki jau tā ir smagi cietuši ekonomiskās krīzes rezultātā, subsīdijas regulāri tiek samazinātas, Latvijas lauksaimnieki saņem vismazākos tiešmaksājums Eiropas Savienībā (ES), savukārt elektroenerģijas, degvielas un lauksaimnieciskās ražošanas izejvielu cenas arvien pieaug. Valstij ir jādomā kā veicināt uzņēmējdarbību laukos, radīt labvēlīgus nosacījumus, lai Latvijā kāds vēl nodarbotos ar ražošanu,” norāda LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

LOSP vērš uzmanību uz faktu, ka valdības apstiprinātais lauksaimniecības subsīdiju apjoms 2011. gadā – 6 miljoni latu – nosedz tikai pašus nepieciešamākos izdevumus lauksaimniekiem, tāpēc budžeta konsolidācijas vārdā jebkāda vēršanās pret lauksaimniekiem izraisīs bezdarba pieaugumu laukos, ieņēmumu sarukšanu un saimniecību un lauksaimnieciskās produkcijas ražošanas uzņēmumu bankrotu.

Ja Latvijas lauksaimnieki saņemtu tādus pašus atbalsta maksājumu apmērus kā pārējās ES dalībvalstis, tad arī budžeta konsolidācija uz lauksaimnieku rēķina mūs tik kritiski neskartu, taču, ja ņemam vērā, ka jau tā esam nostādīti vis nevienlīdzīgākajā situācijā uz pārējo ES valstu fona un vēl attieksmē no savas valsts, tad lauksaimnieku neapmierinātība ar situāciju ir pilnīgi pamatota.

Valsts nedrīkst vēl vairāk paaugstināt nodokļu slogu, jo tas iznīcinātu vēlmi darboties nozarē, samazinātos ražošana valstī, pieaugtu iedzīvotāju emigrācija, samazinātos lauku apdzīvotība, tiktu veicināts bezdarba līmeņa pieaugums, kas no valsts prasītu aizvien lielākus sociālos pabalstus.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana