Horizontālās agrobiznesa

Baltijas lauksaimnieki: mums nav pieņemams kārtējais pārejas periods tiešajiem maksājumiem

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
23.09.2011

22. septembrī Briselē notika vairākas Baltijas valstu lauksaimnieku organizāciju pārstāvju tikšanās gan ar Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas locekli Albertu Dess (Albert Dess) (Vācija), gan ar Eiropas Parlamenta Eiropas Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas locekli Luisu Santos (Luis Manuel Capoulas Santos) (Portugāle), gan ar COPA (1) prezidentu Gerdu Sonleitneri (Gerd Sonnleitner) un viceprezidentu Juhu Martilu (Juha Marttila).

No Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sarunās Briselē piedalījās LOSP vadošā eksperte Ginta Jakobsone.

Tikšanās laikā Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas iesniedza deklarāciju un oficiālu Baltijas valstu lauksaimnieku aicinājumu nodrošināt taisnīgu reformu pēc 2013. gada, kurā tiek prasīta tiešo maksājumu sistēma ar taisnīgiem un godīgiem konkurences nosacījumiem visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem, uzsverot, ka tiešajiem maksājumiem ir jābūt vismaz 90% apmērā no ES vidējā atbalsta apjoma.

Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas skaidroja situāciju, akcentējot vairākas lietas, piemēram:

 - Baltijas valstu lauksaimniekiem nav pieņemams kārtējais pārejas periods tiešo maksājumu izlīdzināšanai. jo iestājoties Eiropas Savienībā jau bija noteikts pārejas periods – pakāpenisks tiešo maksājumu palielinājums līdz 2013. gadam.

- Baltijas valstu izmaksu līmenis lauksaimniecībā būtībā ir tuvu citu ES dalībvalstu izmaksu līmenim (izņemot dažas izmaksas, piemēram, darbaspēka, nomas), turpretim tiešo maksājumu likmes Baltijas valstīs ir zemākās. Tas nostāda Baltijas valstis nevienlīdzīgā situācijā, lauksaimniecības ražotājiem nav vienlīdzīgas iespējas vienotajā tirgū;

- Ņemot vērā pasaules tendences un pieaugošo pieprasījumu pēc pārtikas, Baltijas valstīs neizmantotās lauksaimniecības zemes varētu būs īpaši svarīgas nākotnē kā papildus pieejams ražošanas resurss. Eiropas Komisijai būtu jāņem vērā šī situācija, plānojot tiešos maksājumus.

Vairāk informācijas lasīt pielikumā!

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana