Horizontālās agrobiznesa

Piena tirgus galvenās problēmas: nesamērīgais tirdzniecības uzcenojums un tirgus nepastāvība

Aija Zariņa, AgroPols
28.09.2011

27. septembrī notika Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) piena nozares darba grupas sēde, informēja LOSP projektu vadītāja Sarmīte Babāne.

Tika runāts par situāciju piena nozarē pasaules piena ražošanas lielvalstīs un to ietekmi uz Latvijas piena tirgu, par statistikas rādītājiem Baltijas valstīs, par prognozēm piena tirgū dažādu apstākļu ietekmē, kā arī par piena cenām mūsu ražotājiem.

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir piena cenas veidošanās, par kādu piens nonāk pie pircēja. Ražotāja, pārstrādātāja un pārdevēja ieguldītā darba apmērs tiek novērtēts un atlīdzināts nesamērīgi. Vai tiešām veikalu tīkls, kam piena tirdzniecība aprobežojas ar piena paku izvietošanu veikala plauktos ir pelnījis dāsnāku atlīdzību, nekā lopkopis, kas gadu no gada katru rītu ceļas vēl pirms saules lēkta, lai apkoptu lopus, pabarotu tos, izslauktu un nogādātu kvalitatīvu pienu pārstrādātājam? Govs pabarošana un izslaukšana nebūt nav viss, kas jādara, lai ražotu kvalitatīvu un drošu pārtiku. Jāveic visi lauku darbi, lai sagatavotu lopbarību – sienu, skābsienu, spēkbarību, salmus pakaišiem u.c. Kā lai lauksaimnieks konkurē vienotajā Eiropas Savienības tirgū, ja nesaņem nopelnīto un saņem zemākos atbalsta maksājumus?

Kā vēl viena problēma piena tirgū tika norādīta tirgus nepastāvība, gan cenu straujie kāpumi, kritumi, gan pieprasījuma straujās izmaiņas. Taču Zemkopības ministrija apstiprināja, ka, balstoties uz statistikas rādītājiem, Latvija ir pozitīva eksportētājvalsts piena nozarē. Galvenie eksporta produkti - piens un krējums, siers, iebiezinātais piens un piena pulveris. Pakāpeniski, valsts politikas iespaidā ir notikusi piena lopu ganāmpulku konsolidācija, vidējais slaucamo govju ganāmpulks pieaudzis no 2 govīm līdz vidēji 11 govīm, bet 4% govju ganāmpulku saražo 52% piena Latvijā. Situācija ir ļoti smaga, bet nozare attīstās, diemžēl no vasaras vidus  piena iepirkuma cenām ir tendence nedaudz samazināties, kas rada bažas par spēju segt piena pašizmaksu, ko ievērojami sadārdzina lopbarības izmaksas - it sevišķi lopbarības graudu augstā cena. 

LOSP piena grupas vadītāja L.Silaraupa secināja: „Pēc piena grupas sanāksmes iezīmējās vairāki, būtiski jautājumi, kas mums kopīgiem spēkiem tuvākajā laikā būs jārisina, lai uzlabotu tirgus stabilitāti, ražotāja pozīciju un sadarbību ar pārstrādātājiem.

Zemkopības ministrija prezentēja Eiropas Komisijas regulas projektu, kas stāsies spēkā ar nākamo gadu. Ja ražotāji būsim saliedēti un vēlēsimies stiprināt sadarbību ar pārstrādātājiem un tirgotājiem, varēsim izmantot iespēju veidot piena ražotāju organizācijas vai starpnozaru organizācijas”.

Piena ražotāji un LOSP dalīborganizāciju vadītāji ir apkopojuši spēkus, lai rastu risinājumus nu jau samilzušajām problēmām piena nozarē. Neziņu un satraukumu vieš arī jaunu spēlētāju ienākšana piena pārstrādē Latvijā, atliek cerēt, ka tas paaugstinās pārstrādes rūpniecības efektivitāti, sakārtos loģistiku un arī veicinās pozitīvu izaugsmi piena nozarē Latvijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana