Horizontālās agrobiznesa

Treibergs: Krievijas dalība PTO Latvijas zemniekiem nāktu par labu

Ilze Vabole, AgroPols
04.11.2011

Krievija pieņēmusi ar Šveices starpniecību piedāvāto vienošanos ar Gruziju, kas paver Maskavai iespēju beidzot iestāties Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), 3. novembrī aģentūrai AFP sacīja Gruzijas ārlietu ministra vietnieks Sergi Kapanadze.

Gruzija, kas līdz šim draudēja izmantot savas veto tiesības, lai bloķētu Krievijas uzņemšanu PTO, jau pagājušajā nedēļā piekrita Šveices izteiktajam "galīgajam priekšlikumam".

Krievijas dalība Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) arī Latvijas zemniekiem nāktu tikai par labu, jo nodrošinātu vienādus un nemainīgus nodokļus, ievedmuitas likmes un fitosanitārās prasības, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

"PTO dalībvalstīm ir stingri jāievēro vienādi noteikumi, un tas Latvijas lauksaimniecības produkcijas eksportētājiem nāktu tikai par labu, jo Krievija vairs nevarētu piemērot daudz stingrākas prasības, kā tas ir patlaban," sacīja Treibergs.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, patlaban, eksportējot dzīvas cūkas uz Krieviju, tiek piemērota 40% ievedmuitas likme, bet PTO noteikumi paredz tikai 5% likmi, un tas būtu liels ieguvums Latvijas cūkaudzētājiem.

Arī vienotās PTO fitosanitāro pārbaužu normas atvieglotu eksportu zemniekiem, jo, piemēram, eksportējot dzīvas cūkas uz Nīderlandi, patlaban ir jāveic pārbaudes tikai uz trīs slimību neesamību, savukārt Krievijas dienesti pieprasa veikt pārbaudes uz 11 slimību neesamību, piebilda Treibergs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana