Horizontālās agrobiznesa

Armands Krauze: Pēc iestāšanās PTO Krievija atvērs tirgu, tomēr tas notiks lēnām

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
27.08.2012

Pēc iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) Krievija atvērs tirgu, tomēr tas notiks lēnām, 24. augustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis Armands Krauze.

Pēc 19 gadus ilga iestāšanās procesa noslēgšanas Krievija oficiāli kļuva par PTO 156. dalībvalsti. Turpmāk Krievijai būs jāievēro tādi PTO nediskriminācijas pamatprincipi kā vislielākās labvēlības režīms un nacionālais režīms. Tāpat dalība PTO ierobežos iespējas īstenot protekcionisma pasākumus, sekmējot Krievijas tirdzniecības attiecību prognozējamību un uzņēmējdarbības un investīciju vides attīstību.

Tomēr Krauze norāda, ka pozitīvās izmaiņas sadarbībā ar Krieviju nenotiks vienā dienā, bet pakāpeniski. Krievijas iestāšanās PTO ļaus samazināt tirdzniecības tarifus, tā ir laba ziņa, piemēram, cūkkopjiem - dzīvu cūku importa tarifs varētu samazināties no 40% līdz 5%.Taču pastāv bažas, ka Krievija centīsies savu tirgu aizstāvēt arī turpmāk, piemēram, izmantojot dažādus tehniskus šķēršļus, tostarp fitosanitārās normas.

LOSP valdes loceklis noraidīja bažas par iespējamo Krievijas produktu importu Latvijā, skaidrojot, ka kaimiņvalstī cenas neesot nemaz tik zemas.Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) ceturtdien vērsās pie Krievijas ar aicinājumu atcelt aizliegumu importēt dzīvus liellopus un cūkas no atsevišķām Eiropas Savienības (ES) valstīm, norādot, ka tas ir pretrunā ar PTO noteikumiem. ES lauksaimniecības komisāra Dačana Čološa pārstāvis Rodžers Vaits pauda cerību, ka trešdien notikusī Krievijas uzņemšana PTO mudinās Maskavu ievērot organizācijas līgumā iekļautos principus.

Vaits uzsvēra, ka Krievijai ir jāatceļ "nepamatotie ierobežojumi". Tomēr viņš piebilda, ka EK esot bažas par Krievijas veterinārā dienesta "nolūku" arī pēc valsts uzņemšanas PTO "zināmu laiku" saglabāt ierobežojumus piekļuvei iekšējam tirgum. Ierobežojumi, kuri pamatoti ar Šmalenberga vīrusa izplatību, galvenokārt skar Nīderlandi un Vāciju, bet mazākā mērā - Franciju. Savukārt cūku importa ierobežojumus vissāpīgāk izjūt Baltijas valstis - Igaunija, Latvija un Lietuva.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana