Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Tiek konstruktīvi risināti atjaunojamās energoenerģijas jautājumi

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
04.09.2012

3.septembrī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji piedalījās Ekonomikas ministrijas sanāksmē par atbalsta mehānismiem atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanai un attīstībai. Sanāksmē tika diskutēts par trūkumiem esošajos atbalsta mehānismos, par priekšlikumiem jaunu atbalsta mehānismu un kontroles ieviešanai, kā arī to, ka saražotai elektroenerģijai no atjaunojamiem energoresursiem vajadzētu būt cieši saistītai ar energoefektivitātes veicināšanu, jāatbilst tirgus prasībām, ņemot vērā arīietekmi uz citām tautsaimniecības nozarēm.

 LOSP pārstāvji jau ilgstoši ir piedalījušies darba grupās un sanāksmēs ar Ekonomikas ministriju un Zemkopības ministriju, lai vienotos par lauksaimniekiem pieņemamiem kritērijiem un optimāliem atbalsta mehānismiem enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem, tai skaitā biogāzes ražošanai. Lauksaimnieki uzsvēra, ka enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem ir jābūt ar augstu energoefektivitāti, balstītai uz modernākajām tehnoloģijām, konkurētnespējīgām izmaksām un neapdraudēt citu tautsaimniecības nozaru attīstību. Kā arī augstvērtīgākās lauksaimniecības zemes ir jāsaglabā lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai.

Enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem ir jābūt balstītai uz Eiropas Savienības (ES) padomes regulām un direktīvām, izmantojot attiecīgo terminoloģiju, definīcijas un prasības, kas skaidri nosaka ražošanai paredzētās izejvielas un to izcelsmi, īpaši uzsverot, ka atbalsts par biogāzes ražošanu ir paredzēts tikai gadījumos, kad biogāzes iekārtās tiek izmantoti dzīvnieku mēsli un kautuvju, alus darītavu un citu lauksaimniecības pārtikas nozaru atkritumi, kā to nosaka ES Regula 1099/2008 Par enerģētikas statistiku.

Sanāksme notika konstruktīvā gaisotnē un lauksaimnieku pārstāvji ir gandarīti par ministrijas izpratni attiecībā uz lauksaimnieku problēmām. LOSP cer arī uz turpmāku abu ministriju veiksmīgu sadarbību ar LOSP šī jautājuma sakārtošanā un atrisināšanā, jo kā paredz 28.augusta Latvijas Republikas Ministru kabineta sēdes protokols - Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Zemkopības ministriju līdz 2012.gada 30.novembrim jāiesniedz Ministru kabinetā priekšlikumi par elektroenerģijas ražošanai izmantoto lauksaimniecības izejvielu un izejvielu kvalitātes kontroles ieviešanu, kā arī par kontroles ieviešanai nepieciešamo finansējuma apmēru.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana