Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Tiek veicināta lauksaimniecības zemju apstrādāšana

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
07.11.2012

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs 6. novembrī piedalījās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas darba grupā, kur kopā ar Zemkopības ministrijas pārstāvjiem diskutēja par izstrādātajiem priekšlikumiem likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”.

Galvenā prasība, kuras atbalsts tika panākts minētajā komisijā, bija priekšlikums, kas paredzēs, ka likuma 3. panta astotais punkts tiek izteikts redakcijā, kas nosaka, ka līdzšinējo 70 procentu vietā, tagad neapstrādāta lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir visa lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība zemes vienībā, ja vairāk nekā 30 procentu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības attiecīgajā zemes vienībā līdz kārtējā gada 1. septembrim netiek izmantoti lauksaimniecības produktu ražošanai vai audzēšanai, ieskaitot ražas novākšanu, dzīvnieku ganīšanu un turēšanu lauksaimniecības nolūkiem, vai minētā zemes platība netiek uzturēta labā lauksaimniecības un vides stāvoklī.

Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs: „Veiktie grozījumi ir būtiski, jo arī Nacionālā attīstības plānā 2014.-2020. gadam kā viens no mērķiem ir noteikts, ka 2020. gadā apsaimniekotās lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) īpatsvaram ir jābūt 95% no kopējām LIZ platībām. Šādi likuma grozījumi veicinās lauksaimniecības zemju racionālu, efektīvu un aktīvāku izmantošanu. Līdzšinējā proporcija ir jāmaina, jo pašreizējā nodokļa papildlikme 1,5%, kā arī noteiktais slieksnis, ka LIZ tiek uzskatīta par apstrādātu, ja ir apstrādāti tikai 30% no visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes, nav devuši pietiekoši lielu stimulu, lai zemes īpašniekus mudinātu izmantot zemi lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai. Līdzšinējā situācijā izdevīgāk ir maksāt nekustamā īpašuma nodokli pie paaugstinās nodokļa likmes nekā apstrādāt lauksaimniecībā izmantojamo zemi. Situācija ir jāmaina un minētie grozījumi veicinās LIZ apstrādāšanu un tas ir galvenais.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana