Horizontālās agrobiznesa

LOSP: 42% no ES tiešajiem maksājumiem 2014. gadā ir tālu no lauksaimnieku minimālajām prasībām

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
12.02.2013

Pamatojoties uz to, ka sarunās par Eiropas Savienības (ES) budžetu 2014.- 2020. gadam, netika panāktas Latvijas prasības, tad Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome ( LOSP) uzskata, ka budžeta zaudējumi jākompensē no papildu valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM), lai Latvijas lauksaimniekiem tiktu nodrošināti vienlīdzīgas konkurences apstākļi.

Sarunu laikā iegūtos 67 miljonus Eiro (Lietuvai 100 miljoni, Itālijai 1,5 miljardi Eiro), kas papildus piešķirti lauku attīstībai, būtu jāvirza tiešmaksājumiem, tikai ar nosacījumu, ja tiek palielināta Latvijas valsts līdzfinansējuma daļa Lauku attīstības programmā (LAP). Tādā veidā tiktu panākts tas, ka nesamazinātos lauku attīstībai paredzētie līdzekļi un palielinātos tiešmaksājumu apjoms lauksaimniekiem. No valsts puses LAP vajadzētu papildus vēl 160 miljonus Eiro, kas jāpiemaksā, lai Latvijas lauksaimnieku situāciju padarītu kaut nedaudz konkurētspējīgāku uz pārējo ES dalībvalstu fona.

Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs: „Šāda valdības rīcība būtu nozīmīga, jo jāatgādina, ka 2014. gadā Latvijai ES tiešmaksājumi būs tikai 42% no ES vidējā, kas ir pat mazāk kā izmaksātais atbalsts 2013. gadā, rēķinot ES tiešmaksājumus un PVTM kopā. Tāpēc īpaši jāuzsver PVTM loma un šā maksājuma turpināšana.”

Jāatgādina arī fakts, ka negodīgas konkurences apstākļi turpināsies arī 2014. gadā un tālākajos gados, jo pat Lietuvā lauksaimnieki saņems 150 Eiro par hektāru, bet Latvija tikai 109 Eiro par hektāru.

 Valdībai jāatrod pietiekami finanšu līdzekļi, lai novērstu nevienlīdzīgo Latvijas lauksaimnieku konkurenci.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana