Horizontālās agrobiznesa

LOSP: ja Latvijai 2014.gadā tiešo maksājumu līmenis ir 42% no ES vidējā, tad arī prasības mums būtu jāpilda tikai 42% apmērā

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
13.02.2013

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ( LOSP) pārstāvji 13. februārī piedalījās Saeimas Eiropas lietu komisijas organizētajā sēdē, kurā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ziņoja par Eiropadomes rezultātiem saistībā ar Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu 2014.- 2020. gadam. Sēdes laikā Ministru prezidents skaidroja ieguvumus un sarunu procesu, uzaicinātajām personām bija iespēja uzdot jautājumus un komentēt Eiropadomes rezultātus.

Aija Balode, LOSP valdes locekle: „ Mēs lauksaimnieki jūtamies morāli slikti, jo tieši mums ar šiem zemajiem tiešmaksājumiem ir ikdienā jāsadzīvo. Vajadzētu atcerēties, ka to naudu, ko saņemam no ES arī lielāko daļu atdodam atpakaļ caur iegādātajiem materiālajiem resursiem, dārgo tehniku un rezerves daļām. Prasības mums ir 100% tādas kā vecajām ES dalībvalstīm. Tad ļaujiet mums šīs prasības arī pildīt par 42%. Esam jau pieņēmuši faktu, ka iestāšanās kļūdas ES dalībvalstīs neļauj mazajām Baltijas valstīm labot. Tādēļ vēršamies pie valdības - nekavējoties pārskatīt darbaspēka nodokļus, Pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikai, kas ātri bojājas, nodokļu politikai jābūt noteiktai ilgtermiņā un papildus valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM) jābūt līdz pat 2019. gadam, ieskaitot.”

Ginta Jakobsone, LOSP vadošā eksperte: „ Ja godīgi, tad sākumā, uzzinot par Eiropadomes rezultātiem lauksaimniecībai un lauku attīstībai, man bija vilšanās par to, ka tomēr Latvijai nav izdevies panākt straujāku tiešo maksājumu izlīdzinājumu. Piedāvājums - iespējamā lauku attīstības naudas pārdale par labu tiešajiem maksājumiem, diez vai tas ir liels ieguvums sarunās, jo būtībā mums piedāvā valstij pieejamo finansējumu pārlikt no vienas kabatas otrā. Izvērtējot kopējos Eiropadomes rezultātus, jāatzīst, ka šis tomēr ir labāks piedāvājums, nekā to piedāvāja Eiropas Komisija. Neraugoties uz to, ka Eiropas Parlamentā vēl turpināsies lēmumu pieņemšanas process par ES daudzgadu budžetu, mūsu tālākais uzdevums ir domāt, kā šo finansējumu visefektīvāk novirzīt lauksaimniecībai un lauku attīstībai, lai tālākie lēmumi valsts līmenī būtu labi pamatoti un stratēģiski virzīti. Arī šis Eiropadomes piedāvājums - iespēja daļu lauku attīstības finansējuma novirzīt tiešajiem maksājumiem, ir labi jāpārdomā un mums jāsaprot, kāds risinājums nozarei ir tas labākais, un tikai tad jāpieņem lēmums. ”

Guntis Vilnītis, LOSP valdes loceklis: „V.Dombrovskis bija sagatavojis labu sabiedriskā tēla atskaiti par Latvijas sasniegto sarunās par ES daudzgadu budžetu. Tomēr joprojām Latvija ir ar negodīgākajiem tiešmaksājumiem ES. Valdība nespēja pārliecināt izcīnīt godīgākus nosacījumus mūsu lauksaimniekiem, ja nespēja Eiropā, lai pierāda savu labo gribu Latvijā. Mūsu prasības ir sekojošas - piemaksāt no valsts budžeta par katru apsaimniekoto hektāru līdz Eiropas vidējam līmenim. Ar 2014.gadu piemērot Eiropas vidējo 5% PVN, no sēklas, dēsta, jaunlopa no iesēšanas, piedzimšanas līdz nonākšanai veikalu plauktos. Tās ir darbavietas un tautas labklājība mūsu zemē. Finansējuma rezerves ir atrodamas aizdotajos miljardos latu Latvijas banku sektoram. Tikai izpildot šos punktus, mēs ticēsim valsts vadītāju godīgākai attieksmei pret saviem zemniekiem un cilvēkiem.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana