Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Lauksaimnieki Dublinā uzklausa Īrijas politiķus

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
22.02.2013

No 21.- 22. februārim Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji piedalījās COPA/ COGECA Prezidija sanāksmē.

21. februārī notika delegācijas pārstāvju tikšanās ar Īrijas Lauksaimniecības ministru Saimonu Kovneju (Simon Coveney). Sarunu laikā kopīgi tika pārrunāts 7.- 8. februārī pieņemtais Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžets 2014.- 2020. gadam. Gandrīz stundu garu uzrunu lauksaimniekiem teica Īrijas premjerministrs Enda Kenijs (Enda Kenny), uzsverot lauksaimniecības lielo nozīmi gan Īrijas, gan visas Eiropas tautsaimniecībai.

Guntis Vilnītis, LOSP valdes loceklis: “Latvijas lauksaimniekiem jāturpina apgūt trešo valstu tirgi, jo Eiropas tirgus ir pārpildīts, tur notiek savstarpēja grūstīšanās. Mēs varam būt lauksaimniecības produkcijas eksportētāji un tranzīta nodrošinātāji visām 27 ES valstīm, jo mūsu uzņēmējiem jau ir kontrakti ar Krieviju, Āfrikas un Āzijas valstīm.”

Tikšanās laikā tika arī lemts par Copa- Cogeca pozīciju par Benzīna un dīzeļdegvielas kvalitāti, kas attiecas uz atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanu. Tāpat sanāksmē tika diskutēts par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu procesiem, un pārtikas piegādes ķēdēm.

Copa-Cogeca ļoti spraigās diskusijās centās formulēt savu nostāju par Eiropas Komisijas ieteiktiem priekšlikumiem attiecībā uz neonikotinoīdu grupas pesticīdu aizliegšanu, jo dalīborganizāciju pārstāvjiem bija atšķirīgi viedokļi. Kaut arī vairākums bija pret aizliegšanu, tomēr daudzi dalībnieki uzskatīja, ka šie kaitīgie pesticīdi ir jāaizliedz, jo tas ir saskaņā ar videi draudzīgu un ilgtspējīgu ražošanu.

Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs: “Īrijas premjers savā runā uzsvēra, ka lauksaimniecībai jābūt videi draudzīgai, ilgtspējīgai un uz eksportu orientētai. Šāda pozīcija pilnībā atbilst Latvijas lauksaimnieku interesēm, tādēļ mēs varam kopā ar Īrijas lauksaimniekiem arī turpmāk aizstāvēt mūsu intereses Briselē, lai arī Latvijas lauksaimnieki ar videi draudzīgām, ilgtspējīgām metodēm ražotu eksporta produkciju. Eksports nodrošinās mūsu zemnieku labklājību.”

Copa-Cogeca dalīborganizāciju pārstāvji uzsvēra, ka svarīgi ir pārliecināt Eiropas Parlamenta deputātus balsot par Eiropas Padomē apstiprināto budžetu, jo pastāv bažas, ka vairāk līdzekļus lauksaimniecībai nav iespējams iegūt balsojot pret, neskatoties uz to, ka ievērojama daļa lauksaimnieki nav apmierināti ar lauksaimniekiem atvēlēto budžetu.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana