Horizontālās agrobiznesa

LOSP: lauksaimniekus pārsteidz masu medijos paustā neprecīzā informācija

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
26.09.2013

25. septembrī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=126&newsid=96243)  izplatīja informāciju, ka Latvija no Eiropas Savienības (ES) kopējās lauksaimniecības politikas budžeta saņems par 58% vairāk kā iepriekšējā periodā, bet pēc LOSP pieejamās informācijas un aprēķiniem šī informācija ir neprecīza.

Šonedēļ arī nelabvēlīgi Latvijai noslēdzās Eiropas Parlamenta trīspusējās sarunas ar Eiropas Padomi un Eiropas Komisiju, jo S.Kalnietes ierosinātais finansējuma palielinājums lauksaimniekiem par 500 milj. vairs netika uzturēts kā prasība no Eiropas Parlamenta puses un Latvijas zemnieki 2014. gadā saņems tikai 109 EUR/ha, kas ir aptuveni 42% no ES vidējā platības maksājuma un maksājumu pieauguma tempi būs lēnāki pat kā Rumānijai.

Armands Krauze, LOSP priekšsēdētāja vietnieks ES jautājumos: „Mēs saņēmām daudzus zvanus no mūsu lauksaimniekiem, kuri ir neizpratnē par šādu interpretāciju, jo patiesībā produkcijas ražotāju maciņos 2014. gadā nebūs par 58% vairāk kā vienkāršs lasītājs varētu saprast, bet gan tikai par 12 EUR/ha vairāk. Jāpiebilst arī, ka kopējai summai, ko ES atvēlējusi Latvijas lauksaimniecībai tik liels palielinājums nebūs kā minēts paziņojumā.“

Agris Veide, lauksaimnieks: “LOSP pārstāvji sasniedza labus rezultātus Briselē panākot Eiropas līmeņa organizāciju atbalstu maksājumu izlīdzināšanai līdz pat 90%, bet diemžēl politiķi neizmantoja šo iespēju un mēs pat vēl 2020. gadā nesasniegsim pašu politiķu solītos 80% no ES vidējā maksājuma. ”

Iepriekšējā periodā Latvijas lauksaimniecība saņēma 1,79 miljardus EUR Eiropas Savienības finansējumu, bet no 2014. līdz 2020. gadam saņems 2,69 miljardus EUR, kas ir par 50% vairāk. Jāatzīst gan, ka līdzekļu pieaugums nākamā periodā jau bija plānots sen, jo 2007. gadā Latvijas lauksaimnieki saņēma tikai 36 EUR/ha, līdz ar to kopējais finansējums 2007.-2013. gadā bija mazāks un finansējuma pieaugums 2014.-2020. gadā ir pašsaprotams un to kā īpašu sasniegumu nevar vērtēt, jo Latvijas lauksaimnieki arvien saņems mazākos tiešos maksājumus, kas būtiski ietekmē mūsu ražotāju konkurētspēju.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana