Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Dānijas vēstniecība cenšas ietekmēt Latvijas likumdošanu

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
05.02.2014

4. februārī notika Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas sēde, kurā tika izskatīti grozījumi likumprojektā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos". Klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar Dānijas Karalistes vēstnieka Latvijā vēstuli par šo likumprojektu.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) uzskata, ka ir jāreaģē attiecībā uz šo Dānijas Karalistes vēstnieka Latvijā vēstuli, kas adresēta Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālajai komisijai un vēl virknei adresātu par jautājumu, kas attiecas uz grozījumiem likumprojektā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos". LOSP uzskata, ka Dānijas vēstnieks iejaucas suverēnas valsts iekšējās lietās, jo Latvijā Saeima ir tautas vēlēts likumdevējs, kas pieņem likumus atbilstoši Latvijas tautas vēlmēm.

Vēstniecības vēstulē minēts apgalvojums, ka grozījumi minētajā likumprojektā varētu, neatbilst Eiropas Savienības (ES) likumdošanas prasībām. Tādejādi Dānijas vēstniecības vēstulē tiek apšaubīta Latvijas valsts institūciju kompetence izvērtēt likumdošanas atbilstību ES normām.

Likumprojekta "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" grozījumi galvenokārt ir vērsti uz to, lai ES likumdošanas normu ietvaros noteiktu ierobežojumus Latvijas zemes iztirgošanai ārzemju spekulantiem - nosakot zemi kā prioritāru lauksaimnieciskās ražošanas resursu, nevis kā vieglu investīciju instrumentu.

Armands Krauze, LOSP valdes priekšsēdētāja vietnieks ES lietās un ārējos sakaros: "Lauksaimnieku organizācijas šajā vēstulē saskata Dānijas vēstniecības Latvijā spiedienu uz Latvijas likumdevēju. Arī pirms dažiem gadiem bija situācija, kad Dānijas vēstniecība vēlējās panākt labvēlīgu situācijas iznākumu, aizstāvot Dānijas lauksaimnieku, kura nelikumīgas darbības rezultātā cieta vairāki simti bišu saimju. Vēlāk, šajā lietā Latvijas tiesa divās instancēs ir atzinusi šī uzņēmēja vainu. Šāda norādījumu izteikšana Latvijas institūcijām nav pieņemama."

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana