Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Solījumi lauksaimniekiem nav izpildīti

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
17.09.2014

Vakar, 16. septembrī, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs un citi lauksaimnieku pārstāvji piedalījās valdības sēdē, lai aizstāvētu lauksaimniekus un sekotu līdzi kā Ministru prezidente Laimdota Straujuma pilda 18. augustā lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem dotos solījumus par pārejas posma valsts atbalsta piešķiršanu. Diemžēl, lauksaimniekiem jāatzīst, ka solījumi attiecībā uz pārejas posma valsts atbalstu pagaidām nav izpildīti.

Zemkopības ministrija valdības sēdē aizstāvēja ar lauksaimnieku organizācijām saskaņoto dokumentu par 50 miljonu eiro pārejas posma valsts atbalsta piešķiršanu 2015.gadā. Ministru kabinets tikai konceptuāli atbalstīja finansējuma nepieciešamību, visu atbildību noveļot jaunajai valdībai, kura darbu uzsāks pēc 12. Saeimas vēlēšanām.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: „ Saistošajām ministrijām ir jāatrod ceļi, kā šo prasību realizēt un lauksaimnieku pārstāvji centās pierādīt, ka tā nav mūsu kaprīze, bet gan Vienotības politiķu nespēja Briselē panākt Latvijas lauksaimniekiem labvēlīgu rezultātu. ”

LOSP pārstāvis, Kokneses novada z/s “Kalnavoti" īpašnieks Jānis Dzenis: ”50 miljoni ir daļa no parāda Latvijas lauksaimniekiem par Latvijas valdības un politiķu nespēju birokrātiskajos Briseles kabinetos aizstāvēt savas valsts ražotāju godīgu konkurētspēju un pastāvēšanu, cīnoties par daudzgadu budžetu. Jebkurā gadījumā, pieprasot šo summu, mērķis nav noņemt finansējumu citām sabiedrības grupām, bet lauksaimnieki tagad cīnās par Latvijas lauksaimnieku pastāvēšanu, cenšoties nodrošināt daudzmaz līdzvērtīgus nosacījumus ar pārējo ES dalībvalstu lauksaimniekiem.Šie 50 miljoni ir centieni salāpīt situāciju, bet nu jau ar valsts budžeta naudu, kas plānojot daudzgadu budžetu, bija jāiegūst no ES finansējuma.”

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis: „ Valdība ir pievīlusi mūs otro reizi, pirmā reize bija cīņa par tiešmaksājumiem, un otrā reize - pieņemot lēmumu, samazināt valsts atbalstu lauksaimniecībai, tādejādi līdz 2020.gadam Latvijas lauksaimniekiem būs vismazākais atbalsts Eiropas Savienībā. ”

Valdība piešķīra finansējumu akcīzes nodokļa atbrīvojumam lauksaimniekiem dīzeļdegvielas iegādei, kas jau bija solīts pavasarī.

Kā jau informējām, Ministru prezidente Laimdota Straujuma 18. augustā tiekoties ar lauksaimniekiem, piedāvāja piešķirt pārejas posma valsts atbalstam (PPVA) 50 miljonu eiro 2015.gadā un samazinātu summu turpmākajos gados, kaut arī sākotnēji lauksaimniekiem solītā summa 2015. gadā bija 72 miljoni eiro. Valda Dombrovska valdība, laikā, kad Laimdota Straujuma bija zemkopības ministre PPVA piedāvāja kā kompensāciju pēc neveiksmīgās cīņas Briselē, jo netika izcīnīti solītie 80% no Eiropas vidējā līmeņa, bet iegūti Latvijas lauksaimniekiem zemākie tiešie maksājumus starp ES dalībvalstīm. Šis atbalsts ir ļoti nozīmīgs ilgtermiņā, lai lauksaimnieki varētu plānot savu saimniecisko darbību.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana