Horizontālās agrobiznesa

LOSP: "Swedbank" ir atvērta lauksaimniekiem

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
08.07.2015

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvjiem tiekoties ar Swedbank lauksaimniecības ekspertiem, eksperti skaidroja iespējas saistībā ar efektīvāku lauksaimniecības uzņēmumu finansēšanu un finanšu plānošanu. Kā galvenais nosacījums tika minēts: pārdomāta aizņemšanās un atbilstoša finansējuma risinājumi šī brīža tirgus situācijai.

Rolands Zeltiņš, Swedbank lauksaimniecības virziena vadītājs iesaka: "Domājot par aizņemšanos, saimniecībai jānosaka savs komfortablo kopējo kredītu slogs un iespējas to atmaksāt, analizējot peļņu no katras graudu tonnas vai piena litra, paralēli domājot, kā kļūt efektīvākiem, lai cenu kritumos būtu stabilitātes sajūta. Svarīgs ir arī "drošības spilvens" – 2014/2015 gads skaidri pierādīja, ka saimniecībās nepieciešams domāt par uzkrājumu veidošanu saimniekošanas cikla zemākajiem punktiem, ko parāda pagājušā gada situācija graudu un piena tirgū."

Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs: "Esam gandarīti, ka sadarbojoties ar lauksaimniekiem, bankas pārstāvji ir gatavi izprast un analizēt tieši lauksaimniecības nozares specifiskās iezīmes un vajadzības. Ir situācijas, kad saimniecības nonāk neplānotas finansiālas krīzes situācijas priekšā un tad nākas individuāli konsultēties ar bankas speciālistiem, lai savstarpēji sadarbojoties atrastu abām pusēm labvēlīgāko risinājumu. Kā jebkuram uzņēmējam, arī lauksaimniekam ir jāapzinās iespējamie riski, vietējās un globālās situācijas maiņas un tikai tad izsvērti un apzināti pieņemt lēmumu par kredītsaistību uzņemšanos. Tā kā bankai ir izstrādāti savi kritēriji, tāpat arī lauksaimniekiem ir kritiski jāizvērtē savas saimniecības stiprās un vājās puses, lai apzinātos risku uzņemoties kredītsaistības."

Lai nenonāktu līdz saspringtām finanšu situācijām Swedbank lauksaimniecības eksperts Raimonds Miltiņš lauksaimniekiem rekomendē izmantot piemērotākos finansēšanas risinājumus: "Nereti tiek novērots, ka saimniecības no apgrozāmajiem līdzekļiem iegādājas pamatlīdzekļus, tai skaitā lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kas nereti noved pie apgrozāmo līdzekļu iztrūkuma. Saņemot sezonālo jeb apgrozāmo līdzekļu finansējumu degvielai, sēklai, minerālmēsliem, augu aizsardzības līdzekļiem Swedbank, lauksaimnieks var brīvi izvēlēties tirgotāju un preces uz izdevīgākiem nosacījumiem."

Par šā veida finansējumu, saņemot no Swedbank izziņu par samaksātajiem procentiem, ir iespējams saņemt subsīdijas, kas arī būtiski samazina iegādāto preču cenu. Šajos un citos jautājumos eksperti aicina lauksaimniekus uz konsultācijām Swedbank par iespējamo pamatlīdzekļu un lauksaimniecības zemes iegādes finansēšanu vai refinansēšanu, tādējādi atrisinot apgrozāmo līdzekļu iztrūkumu saimniecībā, kā arī iespēju saņemt procentu subsīdijas no LAD.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana