Horizontālās agrobiznesa

LOSP: Piens, gaļa, dārzeņi, statistika un ES krīzes atbalsts

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
19.08.2015

Trešdien, 19.augustā notika ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce. Piedaloties diskusijā par statistikas datu vākšanu un informācijas sniegšanu atbildīgajām Eiropas Savienības (ES) institūcijām sapulces dalībniekus informēja LR Centrālās Statistikas pārvaldes, Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības datu centra un Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta pārstāvji.

Diskusijas būtība bija, kā ražotājs un/vai pārstrādātājs nodod attiecīgajai statistikas institūcijai izejas datus, kuri ir savstarpēji savietojami un balstīti uz vienādu bāzi. Piemēram, piena iepirkuma cenas gadījumā, lai iepirkuma cenā nebūtu iekļautas loģistikas, transporta vai uzglabāšanas izmaksas. Tā ir problēma, ka informācija, kura tālāk tiek nodota ES institūcijām, pietiekami precīzi neraksturo situāciju, un tā rezultātā mums nav objektīvu argumentu, lai pamatotu un izcīnītu pietiekošu atbalstu no ES fondiem krīzes pārvarēšanai.

Sapulces laikā vienojāmies, ka:

· izejas datus iesniegsim atbilstoši vienādai metodikai, nemānot ne sevi, ne citus;

· institūcijas, kuras vāc un apkopo statistikas datus, iesaistot lauksaimniekus, atkārtoti pārskatīs datu vākšanas metodoloģiju un ieteiks, kā pilnveidot statistikas sistēmu, lai labāk nodalītu intensīvos ražotājus no mājražotājiem un bioloģiskajām saimniecībām, un lai precīzāk raksturotu esošo lauku saimniecību situāciju.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana