Horizontālās agrobiznesa

LPUF: budžeta konsolidācijas papildus pasākumi veicinās ēnu ekonomikas palielināšanos Latvijā par 5 - 10%

Uldis Ronis, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF)
14.04.2011

Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas (LPUF) valdes priekšsēdētājs Uldis Ronis ir pārliecināts, ka 14. aprīlī Saeimā galīgajā lasījumā skatītie budžeta konsolidācijas papildu pasākumi veicinās ēnu ekonomikas palielināšanos valstī par 5 - 10%, kas naudas izteiksmē ir desmitiem miljonu latu!

Degviela un alkohols jau šobrīd ir kontrabandas galvenās preces, kas veido ievērojamu daļu ēnu ekonomikas. Ja vēl vairāk tiks palielināts akcīzes nodoklis stiprajam alkoholam un benzīnam, tas nozīmēs, ka pieaugs pieprasījums pēc šīm precēm kontrabandas ceļā un samazināsies valsts budžeta ieņēmumi, ko tā iegūtu no nomaksātajiem nodokļiem.

Valdības izstrādātās prognozes budžeta ieņēmumiem nesakrīt ar LPUF nozares ekspertu aprēķiniem.

Uldis Ronis uzskata: „Viennozīmīgi valsts budžets finansiālajā ziņā iegūtu vairāk, ja budžeta konsolidācijas pasākumi netiktu veikti uz nodokļu palielināšanas rēķina. Piemēram, šobrīd jau vairākus mēnešus nodokļu ieņēmumi no stiprā alkohola pārspēj prognozēto. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji vairāk iegādājas legālo alkoholu un samazinās ēnu ekonomikas īpatsvars šajā sektorā. Ar vienu lēmumu palielināt akcīzes nodokli tiks mainīti spēles nosacījumi un palielināsies pieprasījums pēc nelegālās izcelsmes alkohola. Pēc mūsu aprēķiniem, fiskālā ietekme būs negatīva - nodokļos tiks samaksāts vismaz par 4 miljoniem latu mazāk. Ja netiktu palielināts akcīzes nodoklis šai produktu kategorijai, budžeta ieņēmumi būtu vismaz par 3 miljoniem latu vairāk nekā šobrīd valdība prognozē ar paaugstināto akcīzes nodokli. Rezultātā ar vienu neapdomīgu lēmumu valsts zaudēs vismaz 7 miljonus latu.”

Kā norāda Uldis Ronis, LPUF neatbalsta arī akcīzes nodokļa benzīnam palielināšanu, jo šāds lēmums palielinās nelegālās izcelsmes degvielu Latvijā, kā arī vistiešākajā veidā negatīvi ietekmēs pārtikas uzņēmumus, no kuriem lielākā daļa autoparkā esošie transportlīdzekļi darbojas uz benzīna. Šāda lēmuma rezultātā, pirmkārt, pieaugs produkcijas pašizmaksa. Ir aprēķināts, ka vienam vidēji lielam pārtikas ražotājam loģistikas izmaksas no akcīzes nodokļa degvielai palielināšanas pieaugs apmēram par 30 tūkstošiem latu. Otrkārt, kopā ar citiem valdības lēmumiem mazināsies iedzīvotāju pirktspēja, kā rezultātā samazināsies realizētās pārtikas produkcijas apjomi, darba vietas un valsts budžeta ieņēmumi no pārtikas ražotāju samaksātajiem nodokļiem.

Šobrīd jau droši varam apgalvot, ka valstij būs jācīnās ar jaunu problēmu – inflāciju, ko zināmā mērā veicina arī valdības pēdējā laikā pieņemtie lēmumi (degviela, PVN, elektroenerģija, gāze, darbaspēka nodokļu palielināšanās, u.tml.), kas kopā ar izejvielu cenu kāpumu pasaulē negatīvi ietekmē pārtikas ražotājus un produkcijas pašizmaksu.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF)

x

Paroles atgadināšana