Horizontālās agrobiznesa

Ierobežos tirgotāju varu pār ražotājiem

Oskars Fīrmanis, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF)
14.01.2014

Pēc divu gadu darba ir izstrādāts "Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma" likumprojekts, kas paredz ierobežot līdz šim valdošo tirgotāju jeb veikalu iepirkumu varas izmantošanu attiecībā pret piegādātājiem, kad, piemēram, piegādātājiem tiek noteikti dažādi tiešie un netiešie papildu maksājumi par iespēju tirgot preci veikalā.

Likumprojekts paredz noteikt pārtikas preču mazumtirgotājiem jeb vairāk nekā 2000 pārtikas veikalu negodīgu darbību aizliegumu. Piemēram, pieprasīt piegādātājiem tiešā vai netiešā veidā maksāt par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietās jeb tā saukto "plauktu maksu". Tāpat tirgotāji vairs nevarēs tieši vai netieši piegādātājam prasīt maksāt vai citādi atlīdzināt par līguma slēgšanu jeb "ieejas maksu" veikalā vai arī aizliegtā veidā kompensēt neiegūto peļņu vai izmaksas, kas saistītas ar jaunu veikalu iekārtošanu, remontu u.c.

Kā uzsver Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes (LPUF) priekšsēdētāja Ināra Šure, likumprojektā iestrādāto noteikumu mērķis ir sakārtot attiecības starp tirgotājiem un ražotājiem , lai tās būtu vērstas uz abpusēji izdevīgu, caurspīdīgu un attīstību veicinošu sadarbību.

"Vienoties par šādu regulējumu nebija viegli, tas prasīja daudz laika un kompromisus no visām iesaistītajām pusēm, taču domāju, ka ieguvēji no sakārtotajām attiecībām būs visi - ražotāji , tirgotāji un arī patērētāji -, jo būs zināmi skaidri spēles noteikumi. Protams, jaunais likumprojekts prasa ievērot zināmu kārtību un noteikumus, bet tie nesagādās nekādas problēmas un neradīs lielus papildu izdevumus tiem uzņēmumiem, kas jau šobrīd vadās pēc godīgas uzņēmējdarbības principiem," atzīst I. Šure.

Pie šā likumprojekta divu gadu garumā speciāli izveidotajā darba grupā, kuru vadīja Ekonomikas ministrija, strādāja visas iesaistītās puses - pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Zemkopības ministrijas, Konkurences padomes, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas, kā arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes. Jāatzīmē, ka šāds likums jau ir spēkā vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī Krievijā.

Šis regulējums turpmāk varētu skart aptuveni 2000 pārtikas veikalu, tai skaitā 12 tirdzniecības ķēdes un apvienības.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF)

x

Paroles atgadināšana