Horizontālās agrobiznesa

Informācija par piena savākšanas mašīnu iespēju pārvietoties pa ceļiem, uz kuriem tiek izliktas masu ierobežojošās zīmes

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
15.04.2011

Ministru kabinets ir apstiprinājis grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.456 „Noteikumi par autoceļu valsts aizsardzību un kārtību, kādā ieviešami transportlīdzekļu satiksmes aizliegumi un ierobežojumi”, kas paredz, ka transportlīdzekļu satiksmes aizliegumi neattiecas uz transportlīdzekļiem, kas kravas transporta cisternās ar ceļa īpašnieku saskaņotā maršrutā pārvadā svaigpienu, ja par šiem transportlīdzekļiem valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir izdarīta atzīme "svaigpiena transportlīdzeklis".
LLKA ir diskutējusi ar Zemkopības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību par to, kādā veidā praktiski šis MK noteikumu punkts darbosies.

Diskusiju rezultātā ir izdarīti šādi secinājumi:

1. Lai iegūtu atzīmi "svaigpiena transportlīdzeklis" kooperatīvam jāsūta konkrētā transportlīdzekļa numurs LLKA un tālāk caur Zemkopības ministriju šī informācija tiks novadīta Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD). Arī gadījumos, ja transportlīdzeklis, kurš ir reģistrēts CSDD datu bāzē kā „svaigpiena transportlīdzeklis”, vairs neveiks piena pārvadājumus, kooperatīvam par to jāinformē LLKA. Lietuvā reģistrētām mašīnām šādu atzīmi nav iespējams izdarīt.

2. Kooperatīvam jāsaskaņo maršruti, uz kuriem noteikti sezonālie masas ierobežojumi, ar konkrēto novadu domi vai Latvijas Valsts ceļiem (LVC) (atkarībā no konkrēto ceļu īpašniekiem):

  • saskaņošana ar pašvaldībām var notikt elektroniski (kooperatīvs aizsūta elektroniski parakstītu vēstuli konkrētai pašvaldībai un tā elektroniski saskaņo konkrēto maršrutu). Novadu domes elektronisko saskaņojumu jāizdrukā un jādod šoferim, lai vadā līdzi. Vēlams elektroniskajā vēstulē, ko kooperatīvs sūta novada domei, pieminēt, ka kooperatīvs lūdz saskaņot šos maršrutus uz nenoteiktu periodu, atrunājot, ka turpmāk novada dome tiks informēta tikai par izmaiņām maršrutos. Pretējā gadījumā kooperatīvam šī saskaņošana būs jāveic katru rudeni un pavasari, kad zīmes tiks izliktas.
  • informācija par saskaņošanas procedūru ar LVC pieejama mājas lapā: http://www.lvceli.lv/LV/?i=1120. LVC piederošie ceļi atrodami mājas lapā: http://www.lvceli.lv/LV/?i=247.
3. Saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības sniegto informāciju novada dome var arī atteikt atļauju pārvietoties pa konkrēto ceļu, piedāvājot vietā citu apbraukšanas maršrutu.

4. Vēlams jau šajā pavasarī maršrutu saskaņojumu veikt, taču gadījumā, ja kāds to nebūs paspējis izdarīt un radīsies kādas problēmas ar kontroles institūcijām, aicinām kooperatīvus vērties LLKA.

5. Ar Zemkopības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību ir uzsākta diskusija par nepieciešamajiem saskaņošanas principu uzlabojumiem, lai maksimāli atvieglotu kooperatīvu darbu. Viens no priekšlikumiem, kas tika apspriests, bija, ka katru pavasari un rudeni LVC un novadu domes savā mājas lapā publicē sarakstu ar ceļiem, pa kuriem piena mašīnas drīkst pārvietoties neatkarīgi no ierobežojošām zīmēm.  Tas nozīmē, ka individuāli saskaņojumi nebūtu nepieciešami.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana