Horizontālās agrobiznesa

Kooperatīvi kāpina attīstības rādītājus un palielina eksporta apjomus

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
03.03.2010

Spītējot saspringtajai ekonomiskajai situācijai, gan piena, gan graudu kooperatīvi kļuvuši par būtiskiem tirgus spēlētājiem, nodrošinot zemnieku saražotās produkcijas eksportu ne tikai uz Eiropas Savienības valstīm, bet arī uz trešajām pasaules valstīm. „Zemnieki ir parādījuši, ka kooperējoties tie spēj strādāt veiksmīgi,” uzskata LLKA valdes locekle un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības (LPKS) „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece. Piemēram, piena kooperatīvam „Piena ceļš” piederošais piena pārstrādes uzņēmums A/S „Jaunpils pienotava” eksportē savu produkciju uz tādām valstīm kā Krievija, ASV, Vācija, Lietuva, Somija, Itālija. Ja salīdzina 2008. gada A/S „Jaunpils pienotava” produkcijas eksportu uz Krieviju ar visu Latvijas uzņēmumu uz trešajām valstīm eksportēto siera un biezpiena kopējo vērtību, var secināt, ka kooperatīvam piederošā uzņēmuma produkcijas eksports sastādīja aptuveni 24%. Savukārt, 2009. gada 9 mēnešos tas bija jau aptuveni 31%. Arī LPKS „Trikāta KS” piederošais piena pārstrādes uzņēmums A/S „Trikātas siers” ir ieguvis eksporta sertifikātu un gatavojas uzsākt savas produkcijas eksportu uz Krieviju. Savukārt, LPKS „Straupe” ir uzņēmums, kurš aizvadītajā gadā maksāja visaugstāko piena iepirkuma cenu zemniekiem, salīdzinot ar pārējiem piena pārstrādes uzņēmumiem. Saskaņā ar LPKS „Straupe” sniegto informāciju uzņēmums par katru iepirkto un pārstrādāto tonnu piena aizvadītājā gadā ir samaksājis nodokļos 67 latus. Tāpat LPKS „Straupe” aizvadītājā gadā vidēji par vienu strādājošo valsts budžetā iemaksājusi 1785 latu lielas sociālās iemaksas. Jāuzsver, ka piena kooperatīvu loma piena iepirkšanā palielinās – ja 2006./2007.kvotas gadā kooperatīvi iepirka 24,6% no Latvijas saražotā piena apjoma, tad 2008./2009. kvotas gadā – jau 33,5%.

Dinamiskus attīstības rādītājus ir uzrādījis arī graudu audzētāju kooperatīvs „Latraps”, kura 2008. gada neto apgrozījums, salīdzinot ar 2007. gadu, palielinājās par 128%. Neskatoties uz ekonomisko situāciju valstī, arī 2009. gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, kooperatīva neto apgrozījums ir nedaudz pieaudzis. LPKS „Latraps” ir viens no lielākajiem graudu eksportētājiem Latvijā. Kviešus kooperatīvs eksportē uz tādām valstīm kā Irāna, Lībija, Maroka, Norvēģija, Saūda Arābija, Igaunija, Lietuva, Dānija, Holande, Vācija, Spānija, Somija, Itālija. Savukārt, rapši tiek eksportēti uz Vāciju, Dāniju, Somiju, Holandi, Angliju, Lietuvu un Igauniju. Piemēram, ja salīdzina 2008. gada kooperatīva kviešu eksportu ar Latvijas kopējo eksportēto kviešu apjomu, tad tas ir 18%.

„Kooperatīvu loma arvien pieaug. Arī pie mums pienāks brīdis, kad lielākā daļa pārstrādes piederēs zemniekiem, kā tas ir lielākajā daļā veco Eiropas Savienības dalībvalstu. Un ne tikai piena nozarē,” teic I.Aizsilniece. „Līdzšinējā pieredze ir pierādījusi, ka zemnieku kooperatīvi ir spējuši veiksmīgi organizēt un vadīt savus pārstrādes uzņēmumus.”

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana