Horizontālās agrobiznesa

LLKA norāda uz kooperatīvu veiksmīgo pieredzi

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
01.03.2010

Lauksaimniecības kooperatīvu darbības rezultāti pierāda, ka zemnieki kooperējoties spēj strādāt veiksmīgi," biznesa portālu "Nozare.lv" informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes locekle un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

"Jāuzsver, ka gan piena, gan graudu kooperatīvi ir spējuši pierādīt sevi kā būtiski tirgus spēlētāji, nodrošinot zemnieku saražotās produkcijas eksportu ne tikai uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, bet arī uz trešajām pasaules valstīm," uzsver Aizsilniece.

Piemēram, piena kooperatīvam "Piena ceļš" piederošais piena pārstrādes uzņēmums AS "Jaunpils pienotava" eksportē savu produkciju uz Krieviju, ASV, Vāciju, Lietuvu, Somiju, Itāliju.

"Ja salīdzina 2008. gada "Jaunpils pienotavas" produkcijas eksportu uz Krieviju ar visu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu uz trešajām valstīm eksportēto siera un biezpiena kopējo vērtību, var secināt, ka kooperatīvam piederošā uzņēmuma produkcijas eksports veidoja aptuveni 24%. Savukārt 2009. gada deviņos mēnešos tas bija jau aptuveni 31%," stāsta Aizsilniece.

Arī "Trikāta KS" piederošais piena pārstrādes uzņēmums AS "Trikātas siers" ieguvis eksporta sertifikātu un gatavojas sākt savas produkcijas eksportu uz Krieviju. Savukārt "Straupe" ir uzņēmums, kurš aizvadītajā gadā maksāja visaugstāko piena iepirkuma cenu zemniekiem, salīdzinot ar pārējiem piena pārstrādes uzņēmumiem. Saskaņā ar "Straupes" sniegto informāciju uzņēmums par katru iepirkto un pārstrādāto tonnu piena pagājušajā gadā nodokļos samaksājis 67 latus. Tāpat "Straupe" pērn vidēji par vienu strādājošo samaksājusi 1785 latu lielas sociālās iemaksas.

Piena kooperatīvu loma piena iepirkšanā palielinās - ja 2006. un 2007.gadā kooperatīvi iepirka 24,6% no Latvijas saražotā piena apjoma, tad 2008.un 2009. gadā - jau 33,5%," norāda Aizsilniece.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas izpilddirektore Linda Bille stāsta, ka dinamiskus attīstības rādītājus uzrādījis arī graudu audzētāju kooperatīvs "Latraps", kura 2008. gada neto apgrozījums, salīdzinot ar 2007. gadu, palielinājās par 128%.

Neskatoties uz ekonomisko situāciju valstī, arī 2009. gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, kooperatīva neto apgrozījums ir nedaudz pieaudzis. "Latraps" ir viens no lielākajiem graudu eksportētājiem Latvijā. Kviešus kooperatīvs eksportē uz Irānu, Lībiju, Maroku, Norvēģiju, Saūda Arābiju, Igauniju, Lietuvu, Dāniju, Holandi, Vāciju, Spāniju, Somiju, Itāliju. Savukārt rapsis tiek eksportēts uz Vāciju, Dāniju, Somiju, Holandi, Angliju, Lietuvu un Igauniju. Piemēram, ja salīdzina 2008. gada kooperatīva kviešu eksportu ar Latvijas kopējo eksportēto kviešu apjomu, tad tas veido 18%.

"Kooperatīvu loma arvien pieaug. Arī pie mums pienāks brīdis, kad lielākā daļa pārstrādes piederēs zemniekiem, kā tas ir lielākajā daļā veco Eiropas Savienības dalībvalstu. Un ne tikai piena nozarē. Līdzšinējā pieredze pierādījusi, ka zemnieku kooperatīvi spējuši veiksmīgi organizēt un vadīt savus pārstrādes uzņēmumus," teica Aizsilniece.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana