Horizontālās agrobiznesa

Latvijas piena ražotāju kooperatīvu pārstāvju pieredzes apmaiņas brauciens uz Ungāriju

Jevgēnijs Maļiko, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
13.07.2010

Ungārijā liels piena iepirkuma kooperatīvs ir īstenojis investīciju projektu, iegādājoties piena pārstrādes rūpnīcu. Rezultātā ir panākts tas, ka uzņēmums, kas pilnībā pieder piena ražotājiem, ir kļuvis par vadošo piena pārstrādes uzņēmumu.


Maijā notika Valsts Lauku tīkla pasākumu ietvaros organizētais pieredzes apmaiņas brauciens. Tā mērķis bija iepazīties ar piena ražotāju kooperatīvu attīstību Ungārijā.

Latvijas delegācijas sastāvā bija galvenokārt vadošo Latvijas piena kooperatīvu un uzņēmumu pārstāvji (LPKS „Piena ceļš”, a/s „Jaunpils pienotava”, KS „Dzēse”, „Trikāta KS”, SIA „Piena partneri”, KS „Straupe”).

2005 . gadā Ungārijas kooperatīvs „Alfoldi” , kura sastāvā pārsvarā bija lielie piena ražošanas uzņēmumi, kas pārņēmuši no bankrotējošās Itālijas kompānijas „Parmalat” vietējo pārstrādes rūpnīcu. Iegādājoties ražotni, kooperatīvā bija vien 23 biedri. Šobrīd minētais uzņēmums „Alfoldi Tej” ir kļuvis par vadošo piena pārstrādes rūpnīcu Ungārijā. Tā apgrozījums sasniedz ap 25% no Ungārijas tirgus. Kooperatīvs ir pārtapis par sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) , kurā ir 160 dalībnieku – piena ražotāju. Tieši ar šo uzņēmuma pārņemšanas pieredzi Latvijas pārstāvji brauca iepazīties.

Ungārijas Lauksaimniecības ministrijas apmeklējuma laikā, ministrijas speciālisti iepazīstināja ar situāciju Ungārijas lauksaimniecībā, galvenajām tendencēm lauksaimniecības atbalsta sektorā, kā arī ar eksporta un importa struktūrām.

2008. gada otrajā pusē Ungārijas ekonomika piedzīvoja strauju iekšējā kopprodukta (IKP) samazināšanos. Arī šobrīd Ungārijas IKP ir tendence samazināties. Ungārijas un Latvijas situācija ir ļoti līdzīga – straujo un nekontrolējamo izaugsmi nomainījis tikpat straujš kritums. Viens no krīzes rezultātiem, kas būtiski ietekmēja lauksaimniecības sektoru, bija straujš cenu kritums galvenajiem produkcijas veidiem. Ungārijas labvēlīgie klimatiskie apstākļi veicina lauksaimniecības sektora attīstību. Lauksaimniecības produkcija veido būtisku vietu šīs valsts eksporta struktūrā. Ungārijas lauksaimniecības galvenās nozares ir dārzeņkopība, augļkopība, graudkopība, piena lopkopība.

Iestājoties krīzei, samazinājās pieprasījums pēc Ungārijas eksporta produkcijas, kā arī būtiski kritās iepirkuma cenas ( piemēram, piena sektorā cenas samazinājās no 0,24 līdz 0,15 sant. /litrā) .

Kā atzina Lauksaimniecības ministrijas pārstāvji, Ungārijas valdības iespējas atbalstīt lauksaimniecības uzņēmumus šajā periodā bija ļoti ierobežotas, tāpēc faktiski nekāds vērā ņemams atbalsts tiem netika sniegts.

Pēc ministrijas apmeklējuma vizīte turpinājās uz Székesfehérvár , kur atrodas valsts lielākā piena pārstrādes rūpnīca. Vienas dienas tā laikā pārstrādā ap 700 t svaigpiena, kas ir apmēram 25% no visa valstī ražotā piena apjoma. Rūpnīca pieder sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Alfoldi” , kuras īpašnieki ir tikai pienu ražojošie zemnieki. Sabiedrībā ir apmēram 160 biedru. Vidēji vienam sabiedrības biedram ir ap 300 slaucamo govju liels ganāmpulks. SIA  izveidota uz kooperatīva bāzes 2005. gadā, kad rūpnīcas iegādei bija nepieciešams izvēlēties kādu no komercformām.

Rūpnīca tika pārņemta 2005. gadā no Eiropas pārtikas industrijas giganta „Parmalat”. Saskaroties ar finansiālām grūtībām, grupa bija spiesta izpārdod savus ārzemju aktīvus. Brīdī, kad tika iegādāta rūpnīca, tās darbība bija praktiski apstājusies, tāpēc pēc iegādes bija nepieciešams ieguldīt daudz darba, lai atjaunotu normālu darbību un atgūtu vadošās pozīcijas tirgū.

Rūpnīcas iegādei atbalstu sniedza arī Ungārijas Lauksaimniecības ministrija, nodrošinot valsts garantijas kredīta saņemšanai. Kredītu rūpnīcas iegādei izsniedza Ungārijas Valsts banka. Būtiski atzīmēt, ka kredīts sedza tikai 80% no iegādes vērtības, pārējo daļu kooperatīvs sedza no izveidotajiem uzkrājumiem.

Šobrīd rūpnīca īsteno salīdzinoši agresīvu politiku vietējā piena produkcijas tirgū, piedāvājot savai produkcijai zemākās cenas. Kā atzīst uzņēmuma vadītāji, pārņemot rūpnīcu, galvenais mērķis bija ātri un strauji atgūt līderpozīcijas, tāpēc uzņēmums bija spiests strādāt ar minimālo rentabilitāti, lielāko produkcijas daļu ražojot zem citu tirgotāju zīmola. Tādējādi uzņēmums spēja ātri nodrošināt lielu pārstrādes jaudu, kas ļāva pārstrādāt visu biedru saražoto pienu, kā arī palielināt biedru skaitu.

Būtiski ir atzīmēt, ka uzņēmuma vadībai tika pieaicināts ārzemju menedžeris – īrs Gerard Anthony Lenihan , kam ir liela pieredze lauksaimniecības kooperatīvu un pārstrādes uzņēmumu vadībā. Viens no uzņēmuma veiksmes iemesliem ir tieši neatkarīga, uz konkrētiem mērķiem balstīta vadība.

Lai kļūtu par uzņēmuma un līdz ar to arī rūpnīcas līdzīpašnieku, ir nepieciešams iemaksāt pamatkapitālā summu, kas ir proporcionāla saimniecībai piederošajam piena kvotas apjomam. Izstājoties no SIA, pārējie biedri kapitāldaļas atpērk. Uzņēmuma statūti nosaka, ka par uzņēmuma līdzīpašnieku var kļūt tikai pienu ražojošs uzņēmums, turklāt vienam biedram nevar piederēt vairāk par 15% kapitāldaļu.

Ražotāju grupas mērķis ir uzlabot piena ražošanas rentabilitāti, ko plānots panākt, koordinējot šādas funkcijas: pārdošanu, ražošanas organizāciju un konsultācijas, iepirkumu un pārstrādi.

Paši ungāri atzīst, ka viņu pieredze ir Eiropā unikāls gadījums, kad piena ražotājs spējis veiksmīgi integrēties piena pārstrādes nozarē, izveidojot konkurētspējīgu uzņēmumu. Šobrīd uzņēmuma biedri saražo ap 1000 t piena dienā, no kura ap 700 t tiek pārstrādātas pašu rūpnīcā. Uzņēmuma neto apgrozījums 2008. gadā sasniedzis 170 milj. EUR. Tagad „Alfoldi” ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Ungārijā. Tiesa, kā atzīst paši „Alfoldi” vadītāji, šie gadi, no rūpnīcas iegādes līdz šodienai, nebija viegli. Uzņēmumam nācās piedāvāt savu produkciju par zemāku vērtību kā konkurentiem, bieži vien pārdodot to pat zem cita zīmola. Līdz ar to piecu gadu laikā uzņēmuma rentabilitāte nebija visai augsta, taču rūpnīca ir izpildījusi galveno funkciju – piena iepirkuma cenu valstī ir nostabilizējusies.

Pēc rūpnīcas „Alfoldi” apmeklējuma bija iespēja apskatīt divus lauksaimniecības uzņēmumus, kuru pamatnozare ir piena lopkopība un kuri abi ir „Alfoldi” biedri. Vienam uzņēmumam ganāmpulkā ir 1200 slaucamas govis, otram – 500 govis.

Pirmo uzņēmumu var raksturot kā pilnvērtīgu daudznozaru komercsabiedrību, kuru vada profesionāli vadītāji un kura ir izvirzījusi augstus attīstības kritērijus. Uzņēmums specializējas piena lopkopībā un graudkopībā. Analizējot piena lopkopības sektoru, būtiski atzīmēt, ka ar salīdzinājumā maziem kapitālieguldījumiem uzņēmums ir sasniedzis augstus ražošanas rādītājus. Vidējais izslaukums no govs tajā sasniedz 11 tonnu gadā. Uzņēmums pilnībā sevi nodrošina ar rupjo lopbarību. Tas ir pazīstams arī kā telīšu piegādātājs, jo daudzu gadu darbs pie ganāmpulka ģenētikas attīstības tam ir ļāvis sasniegt augstus un stabilus ražīguma rādītājus, kā arī devis papildu ieņēmumus.

Runājot par dalību „Alfoldi”, uzņēmuma vadība atzīst, ka ir pilnībā apmierināti ar šo darījumu. Kaut arī piecu gadu laikā uzņēmums nav maksājis dividendes no peļņas, toties sava rūpnīca spēj nodrošināt zemniekiem stabilu un godīgu piena iepirkuma cenu. Vadītāji atzīst arī, ka rūpnīcas izveidei ir atstājusi lielu pozitīvu iespaidu uz visu nozari, galvenokārt mazinot piena iepirkumu cenu lielās svārstības.

Otru apmeklēto uzņēmumu var vairāk raksturot kā zemnieku saimniecību. To pārvalda pats īpašnieks, kas apsaimnieko savu un nomātu zemi. Viņa ganāmpulkā ir 500 slaucamo govju, bet pēc ES Struktūrfondu projekta īstenošanas to skaitu plānots palielināt līdz 800. Saimniecība strādā pie ražīguma rādītāju celšanas, galvenokārt uzlabojot ganāmpulka ģenētiku.

Komentējot dalību „Alfoldi”, saimnieks atzina, ka sevišķi apmierināts nav, jo uzņēmums praktiski strādā bez peļņas, taču atzīst šī uzņēmuma nepieciešamību un izstāties neplāno.

Galvenie brauciena secinājumi

1. Mācību un pieredzes brauciena laikā bija iespēja iepazīties ar situāciju Ungārijas lauksaimniecībā un tieši piena nozarē. Tika noskaidrots, ka situācija Ungārijā un Latvijā ir ļoti līdzīga, turklāt gan attīstības tendences un cēloņi, gan arī krīzes pazīmes ir ļoti tuvas. Šāda līdzība ļauj secināt, ka , iespējams, arī situācijas stabilizēšanai Latvijā var izmantot Ungārijas pieredzi.

2. Būtiski jāuzsver Ungārijas pieredze piena sektora integrācijā, kad liels piena iepirkuma kooperatīvs ir īstenojis investīciju projektu, iegādājoties piena pārstrādes rūpnīcu. Rezultātā ir panākts tas, ka uzņēmums, kas pilnībā pieder piena ražotājiem, ir kļuvis par vadošo piena pārstrādes uzņēmumu.

3. Analizējot situāciju ar „Alfoldi” attīstību, var minēt šādus veiksmes faktorus:

- zemnieku vienotība un kopējo mērķu izvirzīšana;

- neatkarīgs menedžments;

- iespēja pārciest īstermiņa grūtības, lai sasniegtu stabilitāti un veiksmi ilgtermiņā.

4. Izvērtējot piena ražošanas sektorā redzēto, jāatzīst ungāru augstie ražīguma rādītāji, kas iegūti ar salīdzinoši maziem ieguldījumiem. Kā prioritāti Ungārijas zemnieki izvirza zināšanas, kas ļauj sasniegt augstu ražību un stabilu, prognozējamu darbību, un tikai pēc tam – tehnisko nodrošinājumu.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana