Horizontālās agrobiznesa

Zemnieki graudu kooperatīvu darbību vērtē pozitīvi

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
08.09.2010

Pievienotie dokumenti

aptauja_koop.doc

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) veiktā aptauja (sk. piev. failu) liecina, ka zemnieki graudu kooperatīvu darbu vērtē pozitīvi. Aptaujā graudu nozares kooperatīvu biedriem tika piedāvāts novērtēt desmit ballu sistēmā savus sadarbības partnerus Latvijā. Vidējais respondentu vērtējums lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību darbam Latvijā - 7,57. Kā stabilākos un profesionālākos sadarbības partnerus 95% respondentu min tos kooperatīvus, kuros tie darbojas kā biedri. Savukārt, kooperatīvus "Latraps" un "Vidzemes Agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība" kā profesionālus un atpazīstamus minēja arī citu kooperatīvu biedri.

No respondentu puses kā galvenais uzticības iemesls esošajam sadarbības partnerim tika minēta ilggadīga sadarbība, kuru veicinājis godīgums un līgumsaistību izpilde, kompetence un izaugsme no kooperatīvu vadības puses. Tāpat liela daļa respondentu kā būtisku faktoru uzsvēra bezmaksas konsultāciju pieejamību.

Kā iespējamais risks lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību darbībā tika minēts Lietuvas konkurējošo uzņēmumu (piemēram, "Linas Agro", Litagra" un "Elagro") ienākšana Latvijas pierobežas rajonos (Saldus, Jelgava, Dobele, Liepāja). Šie uzņēmumi darbojas lielo zemnieku saimniecību piesaistīšanā, piedāvājot izdevīgākus nosacījumus. Rezultātā daļa zemnieku saimniecību nenovērtē kooperatīvu ilglaicīgās sadarbības ideju, bet izmanto iespēju nopirkt lētāk izejvielas. Tādējādi rodas situācija, ka izejvielas tiek iegādātas kooperatīvā, bet graudi tiek realizēti citiem uzņēmumiem.

Aptauju veica LLKA, telefoniski aptaujājot graudu nozares kooperatīvu biedrus (lauksaimniecības produkcijas ražotājus) ar mērķi noskaidrot kooperatīvu biedru viedokli par sniegto pakalpojumu klāstu, to kvalitāti un pieejamību, kā arī apzināt iespējamos kooperatīvu attīstību bremzējošos apstākļus. Kopumā telefona aptaujā tika aptaujāti 300 lauksaimniecības produkcijas ražotāji, kas sastāda aptuveni 15% no visiem graudu kooperatīvu biedriem.

Veiktās aptaujas rezultāti parāda, ka lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību darbs tiek organizēts, domājot par savu biedru interesēm un turpmāko attīstību. Kooperatīvu biedru vērtējums ir pozitīvs gan par sniegtajiem pakalpojumiem, gan savstarpējo sadarbību.

 

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana