Horizontālās agrobiznesa

Zemnieki aktīvi balso par gada labāko lauksaimniecības kooperatīvu

Ilze Meržvinska, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
06.12.2010

Latvijas zemnieki aktīvi iesaistījušies gada labākā lauksaimniecības kooperatīva noteikšanā un turpina balsot par gada labāko lauksaimniecības kooperatīvu nominācijās - "Gada uzticamākais kooperatīvs", "Gada kooperatīvs izaugsmē" un "Reģiona labākais kooperatīvs". Saskaņā ar balsošanas rezultātiem internetā, pašlaik visvairāk balsu ir saņēmuši kooperatīvi "Straupe", "Latraps", "Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība", "Barkavas arodi", "Durbes grauds" un "Piebalga". Balsošana par kooperatīviem tika uzsākta 2010. gada 10. novembrī un nobalsot var Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra birojos, Hipotēku bankas filiālēs, Latvijas Zemnieku Saeimas birojā Rīgā un internetā http://balso.llka.lv . Balsošana turpināsies līdz 2010. gada 20. decembrim. Konkursu "Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs" organizē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) ar mērķi noteikt veiksmīgi strādājošos un augošos lauksaimniecības kooperatīvus Latvijā.

"Pašlaik zinām tikai balsojuma rezultātus internetā. Zemnieki balso arī Lauku konsultantu birojos, Hipotēku bankas filiālēs un Zemnieku saeimas birojā Rīgā. Kā noskaidrojām Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā, tad visaktīvāk balsošanā ir iesaistījušies Vidzemes puses zemnieki. Balsojuma anketu rezultāti būs zināmi tikai pēc 20.decembra, kad tiks atvērtas balsošanas kastes un apkopota informācija no tām. Tāpēc vēlamies aicināt zemniekus līdz 20. decembrim novērtēt lauksaimniecības kooperatīvu iepriekšējo gadu darbu balsojot par, viņuprāt, uzticamākajiem un veiksmīgi augošajiem kooperatīviem" stāsta LLKA izpilddirektore Linda Bille.

Piensaimnieku kooperatīvās sabiedrība "Straupe" šobrīd ir starp tiem sešiem kooperatīviem, kuri saņēmuši visvairāk zemnieku balsis interneta balsojumā. Kooperatīva "Straupe" Valdes priekšsēdētājs Imants Balodis teic: "Iespējams, ka iemesls šādam zemnieku balsojumam ir mūsu kooperatīva pastāvība un stabilitāte. Nespēju atcerēties nevienu gadījumu, kad kāds no biedriem būtu izstājies no mūsu kooperatīva. Ikdienā cenšamies saviem biedriem nodrošināt stabilitāti gan sagādājot nepieciešamos materiālus, gan savlaicīgi norēķinoties par piegādāto pienu, gan atbalstot grūtākos brīžos. Mūsu kooperatīvu un "Straupes piens" ražotos piena pārstrādes produktus pazīst visā Latvijā un arī tas varētu būt viens no iemesliem šādai zemnieku atzinībai."

Saskaņā ar konkursa nolikumu, lauksaimnieki var balsot tikai par atbilstīgām LPKS. Kooperatīvu atbilstības izvērtēšana notiek katru gadu, pārbaudot, vai tā iepriekšējā gada saimnieciskās darbības rādītāji atbilst Ministru kabineta noteikumos Nr.1491 "Noteikumi par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības reģistrācijai nepieciešamajiem dokumentiem un šīs sabiedrības atbilstības izvērtēšanu atbalsta piešķiršanai" minētajiem kritērijiem. 2010. gada atbilstīgos kooperatīvus var atrast LLKA mājas lapā www.llka.lv . Tāpat atbilstīgo kooperatīvu saraksts ir pieejams uz balsošanas veidlapām.

Zemnieku balsojuma rezultāti sastādīs 50% gala vērtējuma un 50% - ekspertu komisijas viedoklis. Ekspertu komisijā piedalīsies LLKA izpilddirektore L.Bille, Zemkopības ministrijas Lauku attīstības departamenta direktore L.Jansone, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs M. Cimermanis, izdevniecības "Saimnieks LV" pārstāve Kristīne Spudas un žurnāla "Agro Tops" galvenā redaktore Anita Pirktiņa.

Konkursa uzvarētāju godināšana notiks 2011. gada 21. janvārī. Konkursu "Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs" LLKA plāno iedibināt kā ikgadēju tradīciju, lai gada nogalē noteiktu veiksmīgi strādājošos un augošos lauksaimniecības kooperatīvus Latvijā.

Konkursa atbalstītāji: Hipotēku banka, SIA "Amazone", SIA "DeLaval", SIA "SilJa", SIA "CrossChem", A/s "Dobeles Dzirnavnieks", SIA "Volvo Truck Latvia", žurnāls "Agro Tops", SIA "Agrera", žurnāls "Saimnieks LV", laikraksts "Dienas Bizness", Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana