Horizontālās agrobiznesa

Piena kooperatīvi pārrunā aktuālos jautājumus piena nozarē

Ilze Meržvinska, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
24.02.2011

23. februārī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) biedri, piena nozarē strādājošās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) tikās un pārrunāja aktuālos jautājumus piena nozarē.

Tikšanās laikā Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane iepazīstināja kooperatīvu vadītājus ar Eiropas Komisijas plānotajām izmaiņām Eiropas Savienības piena tirgū. Šīs izmaiņas tiek izstrādātas ar mērķi stiprināt tieši piena ražotāju pozīcijas tirgū un veicināt to apvienošanos lielākos, spēcīgākās ražotāju organizācijās, kas, savukārt, dod iespēju stiprināt ietekmi attiecībās ar tirgotājiem. Apkopojot saņemto informāciju, kooperatīvu vadītāji secināja, ka lauksaimniecības kooperatīvi Latvijā jau šobrīd strādā saskaņā ar Eiropas Komisijas piedāvātajām sadarbības formām.

SIA „Latvijas Piens” pārstāvis Jevgēņijs Maļiko iepazīstināja kooperatīvu pārstāvjus ar SIA „Latvijas Piens” plānoto piena pārstrādes rūpnīcas projektu. SIA „Latvijas Piens” ir izveidojuši trīs lauksaimniecības kooperatīvi – „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri KS”. Kooperatīviem piederošais uzņēmums plāno uzsākt rūpnīcas būvniecību šogad un 2012. gada sākumā jau piedāvāt tirgū pirmo saražoto produkciju. Projektā ir iesaistītas aptuveni 600 zemnieku saimniecības. LPKS „Dzēse” valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics teic: „Mēs esam atvērti sadarbībai un būsim tikai priecīgi, ja mums pievienosies arī citi piena ražotāji un kooperatīvi. To ir iespējams izdarīt, kļūstot par biedriem kādā no šiem trim minētajiem kooperatīviem. Svarīgi, lai jūtam atbalstu un sapratni par savu darbu, un tad arī viss izdosies.”

Tikšanās laikā kooperatīvu vadītāji tika informēti par jautājuma virzību, kas saistīts ar transporta līdzekļu masas ierobežojumiem uz ceļiem pavasaros un rudeņos. Jāuzsver, ka LLKA vairākkārt ir aicinājusi Satiksmes ministriju veikt nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, lai uz piena pārvadāšanas transportlīdzekļiem šie ierobežojumi netiktu attiecināti, taču diemžēl šī jautājuma virzība ir „iestrēgusi” Satiksmes ministrijas un Zemkopības ministrijas gaiteņos. „ Piens ir lauksaimniecības produkts, kura derīguma termiņš nepārstrādātā veidā ir 2 dienas, kas nozīmē, ka nevaram gaidīt, kad masu ierobežojošās zīmes no lauku ceļiem tiks noņemtas, lai savāktu pienu no zemniekiem,” uzver LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece un LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

Sanāksmē ar prezentāciju piedalījās SIA „DeLaval” pārstāvis, nobeigumā aicinot lauksaimniecības kooperatīvus uz ilgtermiņa sadarbību.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana