Horizontālās agrobiznesa

LLKA: Politiķiem nav īstas izpratnes par lauksaimniecības kooperatīvu nozīmi

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
25.02.2011

Politiķiem nav īstas izpratnes par lauksaimniecības kooperatīvu nozīmi, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas vadītājs Indulis Jansons.

24. februārī Zemkopības ministrijā (ZM) notika apaļā galda diskusija "Politisko partiju solījumi lauksaimniecības jomā - uz papīra un realitātē", kurā apspriežamie jautājumi bija partiju priekšvēlēšanu solījumi kooperācijas atbalstam.

Kooperatīvu pārstāvji atgādināja politiķiem priekšvēlēšanu solījumus par subsīdiju novirzīšanu kooperatīviem to darbības paplašināšanai.

"Subsīdijas turpmāk jāsaņem tiem, kas reāli ražo, šādu priekšlikumu lobējam Briselē," sacīja Saeimas deputāts Aivars Dronka (ZZS), aizrādot, ka kooperatīviem pašiem jābūt aktīvākiem savu interešu aizstāvībā.

"Jāmācās no citām lauksaimnieku organizācijām, piemēram, Zemnieku Saeimas vai LOSP, kā sadarboties ar valsts institūcijām. Pirms vēlēšanām viņi noslēdza līgumus ar partijām. Ja jūs nāksiet ar konkrētiem priekšlikumiem, centīsimies palīdzēt," sacīja Dronka.

Savukārt Ansis Saliņš (V) ieteica kooperatīviem veidot vērienīgākas ražošanas grupas, lai eksporta tirgos piedalītos ar lielāku produkcijas apjomu.

Uz lauksaimnieku ierosmi samazināt PVN likmi pārtikas produktiem, politiķis atzina, ka "tas ir nākotnes jautājums, kas patlaban naudas trūkuma dēļ nav realizējams".

Tikšanās noslēgumā dalībnieki vienojās, ka jau tuvākajā laikā nepieciešams definēt jēdzienu "mazais zemnieks", lai sakārtotu nodokļu un subsīdiju jautājumu.

Diskusijā piedalījās Latvijas Lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas pārstāvis Indulis Jansons, Mārtiņš Vāgners, Ilze Aizsilniece, Mārtiņš Cimermanis un Māra Rudzāte.

Politiķus pārstāvēja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pārstāvis Juris Silovs (SC) un Saeimas deputāti Aivars Dronka (ZZS), Guntis Rozītis (ZZS), Ansis Saliņš (V), Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), kā arī apvienības PLL valdes priekšsēdētājs Ivars Kalvišķis.

Nākamā līdzīgā tikšanās starp politiķiem un lauksaimniecības kooperatīvu pārstāvjiem varētu notikt marta beigās.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana