Horizontālās agrobiznesa

Lauksaimniecības kooperatīvi rosinās grozīt likumdošanu par labu finansējuma saņemšanai no ES kopīgiem Baltijas valstu projektiem

AgroPols
14.06.2011

9. jūnijā Latvijas kooperatīviem piederošā SIA "Latvijas Piens" pārstāvji, kas plāno jaunas piena pārstādes rūpnīcas būvniecību Jelgavā, tikās ar Lietuvas kooperatīva "Pienas LT" pārstāvjiem, kuri attīsta līdzīgu projektu Kauņā. Abas puses dalījās pieredzē, kā arī apsprieda sadarbības iespējas. 14. jūnijā piena kooperatīvu pārstāvji Zemkopības ministrijā informēja par šo tikšanos. 

Lauksaimniecības kooperatīvi rosinās grozīt likumdošanu, lai zemniekiem pavērtos plašākas iespējas saņemt Eiropas Savienības fondu finansējumu kopīgiem Baltijas valstu projektiem, par to pēc tikšanās ar Lietuvas kolēģiem informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētāja vietniece un kooperatīva "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

"Patlaban Eiropas Savienības likumdošana paredz, ka projekti, kuros piedalās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lauksaimnieki, nedrīkst saņemt finansējumu. Tas jau pirms pāris gadiem liedza realizēt projektu par kopīgas piena pārstrādes rūpnīcas izveidi Baltijas valstīs. Tādēļ, gan apzinoties, ka tas būs ilgtermiņa process, vērsīsimies pie Zemkopības ministrijas ar priekšlikumu rosināt Briselei grozīt noteikumus, lai nākotnē Baltijas valstu kooperatīvi varētu ciešāk sadarboties," sacīja Aizsilniece.

Kooperatīva vadītāja norādīja, ka patlaban vērojama tendence strauji pieaugt interesei par piena lopkopību. "Piena iepirkuma cenas jūtami pieaugušas, Lauku atbalsta dienestā ir iesniegti daudzi projekti par piena fermu celtniecību. Savukārt Eiropā pieaug pieprasījums pēc kvalitatīviem piena produktiem, tā ka šis ir augošs tirgus. Šajā sakarā ļoti svarīga ir Baltijas valstu kooperatīvu sadarbība, jo tikai kopā varam sagādāt, piemēram, patlaban Vācijas pieprasītās 30 tonnas saldā krējuma ik nedēļu."

Jautāta, vai saistībā ar topošās piena rūpnīcas Jelgavā un līdzīgas rūpnīcas celtniecību Kauņā ar laiku piena tomēr varētu pietrūkt, Aizsilniece atbildēja noliedzoši.

"Protams, tik nelielā teritorijā kā trīs Baltijas valstis piena tirgus nedaudz sašūposies, bet nav bažu, ka piena pietrūks. Zinot, ka tiek būvētas rūpnīcas, kas garantēs piena savākšanu un stabilu samaksu, zemnieki arvien vairāk pievērsīsies piena lopkopībai, kā arī stāsies kooperatīvā, tādējādi piena kvalitāte tikai uzlabosies un kļūs viendabīga," sacīja kooperatīva vadītāja.

Savukārt attiecībā par piena cenām tirdzniecībā Aizsilniece prognozēja to mazināšanos. "Tā kā patlaban zemnieki nodod pietiekami daudz piena, cenām veikalos vajadzētu kristies. Pastāv gan bažas, ka cenas drīzāk varētu ietekmēt citi faktori, kā degvielas vai elektroenerģijas sadārdzinājums, ko zemnieki nekādi nevar ietekmēt."

Tāpat tikšanās laikā dalībnieki pārrunāja sadarbību liellopu eksporta jautājumos. Kooperatīvs "ABC projekts" pārrunāja sadarbības modeli, kur Latvijas un Lietuvas kooperatīvi varētu veidot lielāku eksporta daļu un līdz ar to realizēt produkciju par izdevīgāku cenu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana