Horizontālās agrobiznesa

LLKA cer, ka jaunā Saeima un valdība pildīs partiju solījumus un veicinās kooperāciju lauksaimniecības nozarē

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
30.09.2011

LLKA uzskata, ka jaunajai Saeimai un valdībai, ieviešot partiju izstrādātās programmas dzīvē, jāsaprot, ka lauksaimniecības attīstības galvenais stūrakmens ir kooperācija.
LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons teica: „Kooperācija ir viens no galvenajiem lauksaimniecības virzītājspēkiem. Ceram, ka jaunā Saeima un valdība uzskatīs tāpat. Gaidām arī saprātīgu politiku, kas vērsta uz ražošanu un attīstības veicināšanu ne tikai pilsētās, bet arī lauku reģionos.”
  LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece: „Beidzot kooperācija būtu jāatbalsta ne tikai vārdos, bet arī darbos. Ceram, ka cilvēki, kas nāks pie varas, to sapratīs. Līdzšinējā pieredze diemžēl liecina, ka partiju pirmsvēlēšanu programmās tiek iekļauts mērķis veicināt kooperāciju lauksaimniecībā, taču tad, kad solījumi jāpilda dzīvē, mums viegli nav gājis panākt, lai uz lauksaimniecības kooperatīviem skatās kā uz nozīmīgiem lauksaimniecību veicinošiem tirgus spēlētājiem. Gan kooperatīviem, gan pārējiem uzņēmumiem ir būtiski, lai tiktu nodrošināta nodokļu stabilitāte. Tāpat būtu jādomā par papildus nodokļu atvieglojumiem tiem lauksaimniecības uzņēmumiem, kuri kooperējas un strādā kopā.”
  Atgādinām, ka partijas gan savās pirmsvēlēšanu programmās, gan arī diskusijās, kurās pirms vēlēšanām piedalījās partiju pārstāvji, solīja atbalstu lauksaimnieku kooperācijai. Piemēram, „Zatlera Reformu partija” savā programmā norāda, ka partijas mērķis ir panākt nozares izaugsmi un konkurētspēju lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produkcijas ražošanā. Viens no soļiem, lai uz šo mērķi ietu, ir minēts nediskriminējošas kooperatīvas sadarbības padziļināšana un paplašināšana ražotāju tirgus spēka vairošanai un saimnieciskās darbības izmaksu mazināšanai visās agrobiznesa nozarēs, īpašu uzmanību veltot salīdzinoši mazāko saimniecisko vienību piesaistei kooperācijas sistēmās.  Tāpat arī partija „Vienotība” savā programmā min, ka tā plāno ar valsts subsīdiju palīdzību mērķtiecīgi atbalstīt lauksaimniecības kooperāciju, tai skaitā pakalpojumu kooperatīvu tālāku attīstību, saimniecību tālākai modernizācijai un ražošanas efektivitātes paaugstināšanai, taisnīgākas ražotāja cenas panākšanai un saimniecību eksportspējas paaugstināšanai, lai nodrošinātu optimālu resursu izmantošanu lauksaimniecības produktu pirmapstrādē un tālākā pārstrādē.
  Jāuzsver, ka Starptautiskā kooperatīvu alianse (pasaules mēroga nevalstiska organizācija, kas apvieno kooperatīvus dažādās nozarēs) 2012. gadu ir izsludinājusi par Starptautisko kooperācijas gadu. Tas ir pierādījums tam, ka kooperācijas lomu tautsaimniecības attīstībā novērtē ne tikai Latvijā, bet arī pārējās pasaules valstīs.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana