Horizontālās agrobiznesa

LLKA ar zemkopības ministri spriež par kooperācijas attīstību Latvijā

Ilze Vabole, AgroPols
22.11.2011

21. novembrī notika zemkopības ministres Laimdotas Straujumas un  Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētāja Induļa Jansona un valdes priekšsēdētāja vietnieces Ilzes Aizsilnieces tikšanās, kurā pārrunāja situāciju lauksaimniecības kooperatīvu attīstībā Latvijā, kā arī vienojās par turpmāko sadarbību, informēja LLKA izpilddirektore Linda Bille.

Tikšanās sākumā pārrunāja iespējas attīstīt kooperāciju gaļas nozarē. Kā zināms, gaļas nozarē kooperācija Latvijā ir visvājākā un viens no galvenajiem iemesliem tam ir - salīdzinoši lielais "pelēkā" tirgus īpatsvars. "Kooperatīva darbību kontrolē zemnieki - tā biedri un kooperatīvs nevar strādāt, nemaksājot nodokļus," teic Jansons. Ar L.Straujumu tika panākta vienošanās kopīgi strādāt pie kooperācijas attīstības gaļas nozarē, mērķtiecīgi novirzot tam nākamā plānošanas perioda lauku attīstības atbalstu.

L.Straujuma solīja LLKA risināt arī jautājumu par piena savākšanas maršrutu saskaņošanas procedūras vienkāršošanu pavasara un rudens periodos. Rudens un pavasara periodos uz ceļiem izliek transportlīdzekļu masu ierobežojošās zīmes. Piena pārvadāšanas mašīnas var šos ierobežojumus neievērot gadījumā, ja maršruts ir saskaņots ar attiecīgā ceļa īpašnieku. Pašreiz saskaņošana jāveic katru sezonu un ar katru ceļa īpašnieku atsevišķi. Ņemot vērā, ka atsevišķi piena ražotāju kooperatīvi svaigpienu no zemniekiem savāc visā Latvijas teritorijā, šāds saskaņošanas process ir laikietilpīgs un prasa papildu administratīvos resursus. Jau vairāk nekā gadu notiek diskusijas par iespēju, saskaņošanas procesu vienkāršot, taču risinājums tā arī nav panākts.

LLKA vērsa ministres uzmanību uz nepieciešamību strādāt pie jautājuma, lai veicinātu pašmāju ražotāju iespēju piedalīties un uzvarēt valsts iepirkumu konkursos. Līdzšinējā prakse pierāda, ka pamatā valsts iepirkumos uzvar vairumtirgotāji. Piemēram, tikko ir noslēdzies Latvijas valsts apjomīgākais iepirkumu konkurss par pārtikas un augļu, dārzeņu piegādi Latvijas cietumiem. Konkursa nolikums bija veidots tā, ka lokālie audzētāji, kas ir tuvu cietumiem, nemaz nevar konkursā piedalīties, jo viena piedāvājuma daļa bija visi cietumi un visi nepieciešamie produkti. Rezultātā, par uzvarētājiem varēja kļūt un kļuva vairumtirdzniecības bāzes ar spēcīgu loģistiku, bet ne zemnieki.

I.Aizsilniece tikšanās laikā akcentēja, ka 2012. gada valsts subsīdijas būtu jāparedz ražojošiem uzņēmumiem, kas maksā nodokļus. Tāpat LLKA valdes pārstāvji izteica bažas, ka lauksaimniekiem nav skaidrs mērķis pasākumiem, kuros finansējums tiek paredzēts valsts iestādēm un norādīja, ka no Zemkopības ministrijas nepieciešams skaidrojošs darbs par to, ka arī šādiem pasākumiem reālie atbalsta saņēmēji ir zemnieki. Tikšanās laikā LLKA izteica atbalstu L.Straujumas idejai par nepieciešamību izstrādāt lauksaimniecības nozares stratēģiju.

Ņemot vērā, ka ANO 2012. gadu ir pasludinājusi par Starptautisko kooperatīvu gadu, tikšanās laikā tika panākta vienošanās 2012. gadā sadarbībā ar Zemkopības ministriju organizēt dažādus kooperācijas popularizēšanas pasākumus Latvijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana