Horizontālās agrobiznesa

LPKS LATRAPS dibinātājs un vadītājs saņem Atzinības krustu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
03.05.2013

4. maijā Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā Latvijas Republikas apbalvojums Atzinības krusts tiks pasniegts lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības „LATRAPS” ģenerāldirektoram Edgaram Ružam. Atzinības krustu piešķir „par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā.”
Indulis Jansons, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs: „Lepojamies un no sirds sveicam Edgaru Ružu ar šo valsts atzinību! Esam gandarīti, ka sūrais darbs, ko Edgars ir veicis, soli pa solim veidojot kooperāciju Latvijā, tiek novērtēts arī no valsts augstāko amatpersonu puses, tas dod spēku un iedvesmu turpināt iesākto. Šodien par kooperāciju runā daudzi, taču pirms divpadsmit gadiem šai idejai vēl nebija atbalsta ne starp zemniekiem, ne ministriju līmenī. E. Ruža ir bijis viens no svarīgākajiem kooperācijas attīstības stūrakmeņiem Latvijā un paldies viņam par to!”
E.Ruža ir ieguvis lauksaimniecības bakalaura grādu un diplomēta agronoma kvalifikāciju Latvijas Lauksaimniecības universitātes Agronomijas fakultātē, vēlāk stažējoties Kanādas lauksaimniecības uzņēmumos. Pēc atgriešanās Latvijā, viņš sāka strādāt jaundibinātajā Latvijas – Kanādas lauksaimniecības kopuzņēmumā SIA „Dobele Agra”, pēc tam darba gaitas tika turpinātas kompānijā BASF - vienā no lielākajām lauksaimniecības ķīmijas ražotājām pasaulē. Kad 1999.gadā Latvijā tika izveidota Rapša audzētāju asociācija, E.Ruža tika izvirzīts par tās vadītāju. Šajā laikā izveidojās arī sadarbība ar vairāku Rietumeiropas valstu lauksaimniecības organizācijām un pamazām veidojās izpratne par lauksaimnieku kooperāciju un tās nepieciešamību. Par šodienas situāciju, kad zemnieki paši ir noteicēji par savu produkciju un jūtas stabili, 2000.gadā varēja tikai sapņot. Latvijā lauksaimniecība graudaugu nozarē bija uz sabrukšanas robežas. Lai nodibinātu kooperatīvu, ar kura palīdzību sakārtot Latvijas valsts graudu un rapša tirgu, E.Ruža veica lielu sākotnējo izpētes darbu, izanalizējot un izpētot citu valstu kooperācijas pieredzi. Toreiz E.Ruža ieguldīja lielu darbu, pārliecinot sākotnēji Zemgales reģiona zemniekus, ka bez kooperācijas labus rezultātus un ekonomisko labklājību zemnieki nesasniegs. 2000.gadā 12 Zemgales reģiona zemnieki izveidoja savu kooperatīvu „LATRAPS”, par vadītāju izvirzot E.Ružu. Tika izveidots uzņēmums, kura kontrolētāji un noteicēji bija un ir tikai un vienīgi Latvijas zemnieki. Turpmākajos gados, E.Ruža ar savu padomu ir bijis klāt daudzu kooperatīvu dibināšanā ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstī Lietuvā. Pateicoties E.Ružam, Latvijā ienāca arī Latvijas zemnieku „melnais zelts” – augstvērtīga un ražīga rapša audzēšanas tradīcijas. 

Pateicoties pārdomāti izveidotajiem kooperatīva organizatoriskajiem principiem un kopējai filozofijai, E.Ružas vadībā īsā laikā „LATRAPS” uzsāka strauju izaugsmi un attīstību, un ir izaudzis par lielāko graudu un rapšu audzētāju kooperatīvu valstī. Šobrīd „LATRAPS” apvieno vairāk nekā 670 zemniekus visā Latvijā. Saimniecību apstrādājamās platības ir sākot no 20 ha līdz pat 6000 ha, savukārt neto apgrozījums šā gada 31. martā ir LVL 123 347 984.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana