Horizontālās agrobiznesa

LLKA vadības pārstāvji paraksta iniciatīvas „Godīgs eiro ieviesējs” memorandu

Ilze Vabole, AgroPols
12.07.2013

Piektdien, 12. jūlijā, notika iniciatīvas „Godīgs eiro ieviesējs” memoranda svinīgā parakstīšana.

Iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorandu valdības vārdā parakstīja Ministru prezidents, ekonomikas ministrs un finanšu ministrs. Savukārt, no uzņēmēju puses to parakstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA), Latvijas Līzingu devēju asociācijas, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvji, apliecinot savu biedru atbalstu godprātīgas uzņēmējdarbības principiem. Tāpat memorandam piektdien pievienojās arī vairāk nekā 40 dažādu sfēru uzņēmēji, apņemoties īstenot godprātīgas uzņēmējdarbības praksi eiro ieviešanas laikā un būt par palīgiem iedzīvotājiem aprast ar jauno valūtu.

Uzņēmēju iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā, kas aicina uzņēmējus un individuālā darba veicējus veikt pareizu un precīzu cenu pārrēķinu un norādīšanu pirms un pēc eiro ieviešanas Latvijā.  Uzņēmēju pievienošanās memorandam ir brīvprātīga un ar pievienošanās brīdi uzņēmējs saviem klientiem un sadarbības partneriem apliecina godprātīgu un atbildīgu uzņēmējdarbības praksi un šā memoranda pamatprincipu ievērošanu uzņēmuma ikdienas darbā.

Iniciatīvas autori norāda, ka "Godīgs eiro ieviesējs" vienotais logo, ko izmantos uzņēmumi, kas būs pievienojušies memorandam, būs būtisks reputācijas vadības instruments uzņēmējiem un dos iespēju patērētājiem viegli orientēties godīgo eiro ieviesēju vidū. Iniciatīvas ietvaros tiek plānots, ka zīmes "Godīgs eiro ieviesējs" lietošana tiks nodrošināta vismaz 30 tūkstošos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās un uzņēmumu interneta vietnēs.

No LLKA puses pasākumā piedalījās LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece, valdes locekļi Uldis Krievārs, Sandris Bēča, „Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža un „Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa. 

Līdz ar memoranda parakstīšanu, LLKA kā pirmā lauksaimnieku intereses pārstāvošā organizācija, pievienojas uzņēmēju iniciatīvai, kuras mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā. Ar šīs iniciatīvas palīdzību iecerēts Latvijas iedzīvotājus pasargāt no nepamatotas cenu celšanas eiro ieviešanas procesā.
LLKA ietilpstošie lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību „Durbes grauds”, „LATRAPS”, „Piena ceļš”, „VAKS”, „Trikāta” un kooperatīvās sabiedrības „Mūsmāju dārzeņi” līderi ir arī starp 30 pirmajiem uzņēmējiem, kuri parakstīja memorandu „Godīgs eiro ieviesējs”. Lai nodrošinātu cenu stabilitāti precēm un pakalpojumiem pārejas procesā uz eiro, iniciatīvai tiek aicināti pievienoties ikviens Latvijā strādājošs uzņēmējs. Lauksaimniecības kooperatīvi ir bijuši vieni no aktīvākajiem eiro ieviešanas atbalstītājiem un jau šobrīd praktiski strādā eiro valūtā, tādēļ ir likumsakarīga arī to iesaiste iniciatīvas veidošanā.
Kā norāda „LATRAPS” ģenerāldirektors Edgars Ruža, uzņēmums jau piecus gadus savos norēķinos ar klientiem un zemniekiem cenas norāda gan eiro, gan latos. E.Ruža: Lauksaimniecības nozarē pārsvarā dominē ilgtermiņa darījumi, un lai izvairītos no valūtas svārstībām, devalvācijas draudiem strādājam ar abām valūtām. Ar 1.jūliju jau strādājam pilnībā ar eiro, jo 80% no produkcijas tiek eksportēta. Strādājam arī pie zemnieku izglītošanas – rīkojam seminārus par eiro ieviešanu, un turpināsim to darīt.”
„Trikāta” valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs: „Ar eiro ieviešanu katru mēnesi spēsim ieekonomēt vairākus tūkstošus latu, jo liela daļa norēķinos ir eiro, savukārt zemniekiem maksājam latos, bet zemnieki atkal lielu daļu preču pērk eiro. Tāpat līdz ar šo lēmumu, jūtam lielāku uzticamību no eksporta partneriem un bankām. Cenu veidošanos piena nozarē ietekmē tirgus, un tam nav nekādas sasaistes ar eiro ieviešanu. Cenas mainās diezgan bieži, bet tas notiek sīvās konkurences dēļ un ārējo tirgu ietekmē.”
No nākamās nedēļas visi interesenti, kas gatavi ievērot memoranda principus, tam varēs pievienoties elektroniskā formātā mājaslapā   www.goodigseiroieviesejs.lv  

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana