Horizontālās agrobiznesa

Dūklavs: Svarīgākais jautājums patlaban ir saskaņot nozarē plānotos projektus ar Eiropas Komisiju

Ingūna Vitenburga, Nac.ag. LETA
28.03.2014

Svarīgākais jautājums patlaban ir saskaņot nākamajā finanšu periodā nozarē plānotos pasākumus ar Eiropas Komisiju, 28. martā  Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas kopsapulcē skaidroja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Viņš norādīja, ka ministrija var palielīties ar faktu, ka pirmā iesniegusi nepieciešamos dokumentus Eiropas Komisijai izvērtēšanai, kas tos analizēšot un sniegšot komentārus trīs mēnešu periodā. Kā skaidroja ministrs, būtiski ir ātrāk tikt pie iespējām realizēt iecerētos projektus un pasākumus. Daļu programmu plānots atvērt ātrāk, un viena no tām esot modernizācijas programma, kuru varētu atvērt jau augustā, skaidroja ministrs.

Dūklavs arī uzsvēra, ka jāprasa atdeve no ieguldījumiem. Arī "pārbaudītāji" no Briseles sākšot vērtēt, kur, cik ieguldīts un kāda ir atdeve. Vienlaikus viņš norādīja, ka jaunajā finanšu periodā līdz 2020.gadam lauksaimniekiem esot lielas iespējas ieguldīt attīstībā.

Tāpat kopsapulcē tika aktualizēts jautājums par kūtsmēslu krātuvēm, kuras ir jāizveido līdz jūlijam tām saimniecībām, kurās ir vairāk nekā 10 liellopu vienības. Pretējā gadījumā tās nevar pretendēt uz Briseles atbalstu investīciju projektiem, jo no šīm saimniecībām projekti netiks ņemti pretī. Turklāt pārbaudes veiks arī Vides un reģionālās attīstības pārstāvji (VARAM).

Dūklavs arī atkārtoja, ka, lai arī izsaluši ziemāji lielos apjomos, no valsts subsīdijas graudkopji nesaņems. Lauksaimniekiem esot bijusi iespēja šos sējumus apdrošināt. Vienlaikus tikšot dota iespēja ātrāk saņemt tiešos maksājumus avansa veidā, un to varēšot saņemt jau maijā. Tāpat būšot iespēja dzēst kredītprocentus līdz 4% apgrozāmo līdzekļu kredītiem. Tas palīdzēšot situācijās, ja lauksaimniekam nav naudas par ko lauku pārsēt.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana