Horizontālās agrobiznesa

Zemnieki ES lauksaimniecības komisāram uzsvērs Latvijas ieilgušo nevienlīdzību Eiropā

Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
19.09.2014

Šonedēļ Latvijā viesojās Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dacians Čološs, un vizītes ietvaros ceturtdien, 18. septembrī apmeklēja arī LPKS "Piena ceļš" piederošo piena pārstrādes uzņēmumu "Jaunpils Pienotava". D.Čološa vizīte Latvijā norisinās lauksaimniekiem smagā brīdī, tādēļ galvenie sarunu temati tikšanās reizē ar komisāru būs plānotais EK atbalsts, kā arī joprojām nevienlīdzīgā Baltijas valstu situācija Eiropas Savienībā.

Kā norāda LPKS "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece, vizītes mērķis ir komisāram un viņa komandai parādīt, kāda šobrīd ir reālā situācija Latvijas laukos, kā arī par nepildītajiem solījumiem Baltijas lauksaimniekiem. I.Aizsilniece: " Latvijas piensaimnieki ilglaicīgi ir bijuši visbēdīgākajā stāvoklī Eiropā , vēl jūlijā Dānijā piena cena bija EUR 0.42, Francijā - EUR 0.37, Polijā - EUR 0.32, bet mēs saņēmām EUR 0.29, tajā pašā laikā visas izejvielas mēs pērkam par tādām pašām cenām, kā dāņi, francūži un poļi. Šobrīd Latvija ir starp tām valstīm, kura visvairāk cietusi no Krievijas noteiktā pārtikas embargo, un tagad piena cena jau ir nokritusies par 20-30%! Piensaimniecībā ir smaga situācija, taču ne no Eiropas Savienības, ne Latvijas valdības puses nav sekojusi pietiekami ātra rīcība, lai to risinātu. Cerams, ka mums izdosies pārliecināt komisāru un valdības pārstāvjus, ka atbalsts nepieciešams nekavējoties!"

D.Čološam arī tiks atgādināts, ka Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) līdz ar citām Baltijas lauksaimnieku organizācijām 2012.gadā EK iesniedza vairāk nekā 60 000 Baltijas lauksaimnieku parakstītu petīciju "Par godīgu attieksmi pret Baltijas valstu lauksaimniekiem Eiropas Komisijas tiesību aktos par Kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013.gada". Diemžēl EK nav ņēmusi vērā nevienu no četrām petīcijā minētajām prasībām: nav ticis izveidots adekvāts KLP budžets, kas atbilstu nākotnes iespējām, Baltijas valstis joprojām saņem viszemākos tiešmaksājumus, joprojām pastāv pārejas periods, kas attālina vienlīdzīgu konkurences apstākļu nodrošināšanu ES dalībvalstu starpā, kā arī joprojām lauksaimnieki ir spiesti cīnīties ar sarežģītiem, neskaidriem ES nosacījumiem un augstām prasībām.

Tāpat lauksaimniecības komisāram tiks norādīts uz sarežģīto un ES dalībvalstu nevienlīdzību sekmējošo EK izstrādāto regulu augļu un dārzeņu atbalstam pēc Krievijas noteiktā pārtikas embargo. Lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas ir izstrādājušas savus priekšlikumus EK kompensācijas kārtības pilnveidošanai, kuri ceturtdienas tikšanās reizē arī D.Čološam tiks iesniegti.

Līdz ar D.Čološu "Jaunpils Pienotavu" apmeklēs arī Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Tikšanās notiks ceturtdien, 18.septembrī plkst. 17.15 - 18.30 Jaunpils novada Jaunpils pagastā. LLKA tikšanās reizē pārstāvēs valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece, valdes loceklis, LPKS "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs un KS "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana