Viedokļi E-Polā

Dūklavs sola nelikvidēt virsmežniecības

Kārlis Pots, Nac.ag. LETA
30.03.2011

Valsts meža dienesta (VMD) reformu dēļ virsmežniecības netiks likvidētas, bet iegūs lielāku kompetenci, jo decentralizācijas rezultātā VMD administratīvā vara tiks pārdalīta no Rīgas uz reģioniem, 30. martā Meža īpašnieku biedrības kopsapulcē uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Varas koncentrācijai jāpārvietojas pie tiem, kuri reāli strādā. Nevienā brīdī nav bijusi runa arī par mežziņu vai mežsargu atlaišanu. Tas, ka Rīgā kādu atlaidīs, gan var gadīties," pauda Dūklavs.

Viņš norādīja, ka dienesta sistēmai vajadzētu vienkāršoties no uzraudzības institūcijas par palīdzības un padomdevēja institūciju, uzsverot, ka VMD varētu mazināties tā funkciju apjoms.

Patlaban reformu plāns esot nodots izvērtēšanai VMD.

Tāpat ministrs norādīja, ka mežsargiem jāļauj pieņemt daudz svarīgākus lēmumus, paplašinot viņu pilnvaras. Pēc Dūklava teiktā, mežsargi un mežziņi varētu būt tās amatpersonas, kuras pagastu centros pieņemtu VMD adresētos meža īpašnieku iesniegumus, apstrādātu tos, kā arī izdotu ciršanas apliecinājumus.

"Būtu muļķīgi neizmantot informācijas tehnoloģiju iespējas un mežsargu, kuriem ir obligāta augstākā izglītība, zināšanas. Tas ļaus samazināt birokrātiju un meža īpašnieku patērēto laiku šo procesu veikšanai," pārliecināts ir ministrs.

Kā stāstīja Dūklavs, Zemkopības ministrija atbalstot arī iepriekš izskanējušos priekšlikumus par apšu ciršanas vecuma samazināšanu. Tāpat tiekot izvērtēta iespēja uz īsu, noteiktu laiku vispār atteikties no apšu ciršanas vecuma regulēšanas.

Viņaprāt, atbalstāma arī meža īpašnieku kooperācija. "Tiem meža īpašniekiem, kuriem pieder nelielas teritorijas, kooperācijas princips ir pat ļoti noderīgs un var ļaut ietaupīt līdzekļus," akcentēja ministrs, piebilstot, ka pēc kooperācijas principa lieliski strādājot Straupes novada piensaimnieki.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana